Borisov provine din afara Sistemului Solar

O cometă care provine din afara Sistemului Solar a trecut duminică prin cel mai apropiat punct al orbitei sale de Soare (periheliu) şi a putut fi observată chiar şi cu ajutorul unor telescoape de cameră, conform site-ului SkyandTelescope.com, citat de Space.com.

Cometa 2I/Borisov a fost descoperită la sfârşitul lunii august de astronomul amator Gennady Borisov. Această cometă are o orbită extrem de alungită, ceea ce indică faptul că provine din afara Sistemului Solar.

La periheliu, această cometă a trecut la distanţa de aproximativ 2 unităţi astronomice (AU – 1 AU este distanţa medie de la Pământ la Soare, de aproximativ 150 de milioane de kilometri) faţă de Soare. Apoi, la 28 decembrie, cometa va trece şi prin apropierea relativă a Pământului.

Observaţiile au arătat că Borisov are un cap mic, dar foarte strălucitor, o coadă foarte lungă, iar suprafaţa sa este de culoare roşiatică. Cometa a atins o magnitudine vizuală maximă de aproximativ 15 în timpul trecerii prin periheliu, putând fi observată şi cu ajutorul unor telescoape mici, de 8 – 10 inci, în condiţii de cer senin, conform SkyandTelescope.com.

Pornind de la analiza vitezei şi traiectoriei acestei comete, astronomii au ajuns la concluzia că ea vine de departe, din afara Sistemului Solar. A pătruns în Sistemul Solar cu o viteză de aproximativ 33 km/s, însă trecerea prin apropierea Soarelui i-a accelerat viteza până la 44 km/s.

O fotografie recentă a cometei Borisov, realizată de astronomii de la Universitatea Yale, a dezvăluit unele detalii inedite despre acest obiect cosmic. Echipa de la Universitatea Yale a fotografiat cometa 2I/Borisov duminică, 24 noiembrie, folosind Observatorul Keck din Hawaii.

În momentul realizării fotografiei, coada acestei comete era impresionantă, având nu mai puţin de 160.000 km lungime – de 14 ori mai mare decât diametrul Pământului şi respectiv peste 40% din distanţa de la Pământ la Lună. Prin comparaţie, nucleul său este minuscul, având diametrul de doar 1,6 km.

Cometa Borisov este cel de-al doilea „vizitator” interstelar cunoscut care trece prin Sistemul Solar, după misteriosul asteroid în formă de trabuc ‘Oumuamua, ce a fost observat în octombrie 2017.

Astronomii nu au descoperit asteroidul ‘Oumuamua decât după ce acesta a trecut pe lângă Pământ, în drumul său spre ieşirea din Sistemul Solar, ceea ce a limitat foarte mult timpul în care a putut fi observat şi studiat.

„Astronomii încearcă să profite de vizita lui Borisov, folosind telescoape, aşa cum sunt cele ale observatorului Keck, pentru a obţine informaţii despre cărămizile din care se formează planetele din alte sisteme stelare decât al nostru”, a susţinut profesorul de astronomie Greg Laughlin, de la Yale.

‘Oumuamua şi Borisov sunt, probabil, doar vârful „aisbergului interstelar”, cred majoritatea astronomilor. Există, probabil, numeroase obiecte interstelare care traversează Sistemul Solar fără a fi detectate. În curând am putea să ne facem o idee mai exactă despre numărul lor, odată cu deschiderea unor noi şi foarte performante observatoare astronomice – aşa cum va fi Large Synoptic Survey Telescope, care este conceput special pentru detectarea asteroizilor, cometelor şi altor obiecte cosmice de dimensiuni relativ mici.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata