Bugetul pentru Programul de hemofilie şi talasemie pe 2014 creşte cu 40%

Bugetul pentru Programul naţional de hemofilie şi talasemie creşte cu 40% în 2014 faţă de anul trecut, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, luni în cadrul unei conferinţe.

„Bugetul pentru programul naţional pentru hemofilie şi talasemie era de 40 de milioane de lei, mai mic decât bugetul pe 2013, care era 47 de milioane lei. Bugetul creşte până la 65,16 milioane anul acesta, ceea ce înseamnă 40% creştere. De anul acesta reuşim să introducem diferenţierea cursurilor în funcţie de tratament şi atunci am reuşit să asigurăm un buget mai mare. Suplimentăm bugetul cu 40% pentru acest an, creştere care va fi asigurată şi în anii viitori şi sunt convins că orice decident va veni de acum încolo va ţine seama de propuneri şi dacă putem să asigurăm în 2014, sunt convins că şi de acum încolo va fi acest lucru asigurat”, a spus demnitarul, care a precizat că programul este decontat de CNAS.

Bănicioiu a anunţat că începând de anul viitor licitaţiile vor fi centralizate, pentru a nu mai exista sincope în asigurarea tratamentului şi vor fi reînfiinţate centrele regionale.

„Autorităţile au sarcina cea mai importantă, aceea de a încerca să asigure această stare de normalitate şi vreau să dau şi câteva veşti normale astăzi. În urma unor discuţii pe care le-am avut cu reprezentanţii pacienţilor, vreau să dau curs câtorva dintre propunerile lor care mi se par pertinente, aceea de a avea un acces cât mai facil al pacientului la tratament. Cred că s-a făcut o greşeală că nu s-au făcut licitaţii centralizate pentru a procura medicaţia. Vă asigur că anul viitor vom face acest lucru centralizat pentru a elimina sincopele în a avea tratament. Nu avem tratament în mod continuu şi asta mi se pare cel mai groaznic, să lipseşti pacientul de tratament, pacientul nu ajunge în timp util la tratament, deşi noi alocăm bani. Încercăm să facem cam tot ce se poate centralizat. Eu sunt un adept al acestei variante. La sugestia dumneavoastră, o corectăm, de anul viitor facem licitaţii centralizate şi mergem pe centre regionale, cum era până acum câţiva ani, să nu îi mai plimbăm pe oameni atâta drum până la Bucureşti. Reintroducem centrele regionale”, a susţinut ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a participat luni la masa rotundă „Hemofilia este tratabilă: necesităţi şi strategii pentru asigurarea normalităţii”, organizată de Asociaţia Română de Hemofilie, Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România şi Primăria Voluntari. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata