Buzău: Vila Albatros, destinaţia preferată de vacanţă a reginei Maria, restaurată cu fonduri europene

Vila Albatros aparţinând fostului prim-ministru conservator Alexandru Marghiloman a fost restaurată printr-un proiect european în valoare de aproape 28 de milioane de lei, iar începând cu luna iulie aceasta va intra în circuitul public.

Conacul Marghiloman şi Vila Albatros, locul unor importante decizii istorice din secolul al XX-lea, va reprezenta un punct de reper pe harta turistică a judeţului Buzău’, a declarat viceprimarul municipiului Buzău, Sebastian Radu.

La rândul său, scriitorul Nicolae Peneş, autorul lucrării ‘Alexandru Marghiloman, Lordul valah’, premiată de Academia Română, afirmă că Vila Albatros a fost destinaţia preferată de vacanţă a reginei Maria.

‘Lordul valah, cum era supranumit Alexandru Marghiloman, era un pasionat de politică şi de cai de rasă. La conacul său din oraşul Buzău, acesta avea un hipodrom, un parc dendrologic şi o herghelie de cai de rasă. De altfel, Vila poartă numele celui mai iubit cal al său, Albatros. Din păcate însă, locul lui Marghiloman în istorie este subestimat. Deşi a fost iniţiatorul neutralităţii României în primul război mondial, Alexandru Marghiloman este cunoscut mai mult drept primul-ministru care a semnat pacea ruşinoasă de la Bucureşti. Se putea lua o altă decizie în acel moment istoric de cumpănă pentru România? Se pare că nu’, a spus Nicolae Peneş.

Printre vizitatorii de marcă ai conacului de la periferia oraşului Buzău s-au aflat familia regală şi regina Maria.

‘Regina Maria era o obişnuită a Vilei Albatros. În ‘Povestea vieţii mele’ descrie cu nostalgie vizitele sale într-un loc care-i aducea aminte de ‘viaţa în ţările străine’. Regina era cazată în cel mai luxos dormitor, Camera japoneză. Atât dormitorul reginei, cât şi anticamera erau mobilate şi decorate în stil japonez. De la lămpi cu picior cu desene japoneze, pudriere şi vaze de flori în bronz masiv, la draperii cu balauri pictaţi sau şifoniere sculptate, cu picturi originale pe laturi’, a mai spus scriitorul Nicolae Peneş.

Potrivit sursei citate, regina era pasionată de caii de rasă, foarte numeroşi şi de mare valoare în padocurile de la conacul Marghiloman, dar şi de viaţa rurală, căci îi plăcea să culeagă căpşuni şi să admire frumoşii trandafiri din acest fastuos parc dendrologic, dar şi să asiste la ritualul preparării celebrei cafele ‘marghilomana’.

‘Alexandru Marghiloman era un împătimit al cafelei. Celebra cafea ‘marghilomana’ este, de fapt, o cafea turcească, fiartă cu rom sau coniac. Cafeaua se fierbea în ibrice aşezate pe nisip încălzit cu cărbuni. O anecdotă relatează că în timp ce se afla la vânătoare, Marghiloman a cerut valetului său să-i facă o cafea. Nefiind pregătit, valetul a pus în loc de apă coniac şi aşa apărut marghilomana’, a explicat Nicolae Peneş.

Scriitorul a mai precizat că ‘la Vila Albatros s-a luat multe decizii istorice, mai ales cele legate de întregirea neamului şi formarea României Mari, dar aici au avut loc şi evenimente mondene, cum ar fi cel din decembrie 1916, în plin război, în timp ce familia regală se retrăgea spre Moldova, când s-a dat o petrecere în cinstea viitorului Carol al II-lea, iar cu această ocazie prinţul a fost avansat la gradul de maior’.

Alexandru Maghiloman (n. 27 ianuarie 1854, Buzău — d. 10 mai 1925, Buzău) a fost un politician conservator român care a îndeplinit funcţia de prim-ministru al României în anul 1918 (martie — noiembrie), în timpul primului război mondial.

Marghiloman a urmat Colegiul Sf. Sava din Bucureşti, iar apoi a studiat dreptul la Paris. În 1890 s-a căsătorit cu Elisa Știrbei, nepoata domnitorului Barbu Știrbei şi sora Prinţului Barbu Stirbey, dar apoi cei doi au divorţat, iar Elisa s-a căsătorit în 1907 cu Ion I. C. Brătianu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata