Care sunt prognozele meteo pentru zilele următoare. Şeful ANM: „Putem noi să dăm cod negru, că oamenii nu mai pot fi salvaţi”

– „Îmi pare rău că nu pot să vă dau vestea că încetează ploaia în România, în următoarele zile, singura speranţă este că nu mai vin cantităţi uriaşe din Ucraina şi Siretul ar putea să scadă”, a spus Ion Sandu, directorul ANM

Încă o săptămână de azi înainte va ploua în aproape toate zonele ţării şi vor fi inundaţii, mai ales acolo unde deja s-au mai produs, ne-au declarat specialiştii ANM.

„Acolo unde au fost revărsări, a plouat mult şi solul deja este îmbibat cu apă, nu mai acceptă niciun strop de apă în plus, indiferent cât de puţin ar mai ploua de acum înainte. În ţară va mai ploua încă şase, şapte zile, mai mult în partea de centru, sud şi est, iar în vest mai puţin. Precipitaţiile nu vor cădea, însă, continuu. Astfel, chiar dacă temperaturile vor fi ceva mai ridicate, vremea nu se va îndrepta foarte mult„, ne-a explicat Meda Georgescu, meteorolog ANM. Potrivit autorităţilor, codul galben va fi menţinut şi joi, iar codul roşu hidrologic va fi valabil până vineri.

„Îmi pare rău că nu pot să vă dau vestea că încetează ploaia în România, în următoarele zile, singura speranţă este că nu mai vin cantităţi uriaşe din Ucraina şi Siretul ar putea să scadă. Asta pentru că ciclonul nu mai este pe Ucraina, ci se mută pe Moldova şi pe Marea Neagră„, a spus Ion Sandu, directorul ANM, aflat la Palatul Victoria.

El a mai explicat că marile inundaţii pot fi prevăzute doar cu două ore înainte: „Sunt situaţii cărora niciun guvern nu poate să le facă faţă, nicăieri în lume. Un guvern poate fi responsabil dacă ies râurile mari, nu situaţii de 200 litri pe metrul pătrat în 24 ore. Pe radar, cu două ore înainte, se poate vedea celula care se dezvoltă şi putem da acea avertizare, dar mi-e greu să cred că se pot lua măsuri. Putem noi să dăm cod negru că oamenii nu mai pot fi salvaţi în asemenea situaţii, să fie foarte clar!„.

Continuarea în Gândul

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata