CAS pe drepturi de autor: maximum 1.618 lei lunar

Pentru orice venit obţinut din drepturi de autor, angajatul va plăti statului 16,5%, dar nu mai mult de 1.618 lei, adică în limita a cinci salarii medii brute pe economie. Lacunele legislative au creat haos în rândul plătitorilor de drepturi de autor. Normele vor fi discutate abia astăzi în Guvern, scrie Adevărul

Normele de aplicare a Ordonanţei 58/2010 privind Codul Fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, printre care şi aplicarea CAS pe drepturi de autor, sunt discutate de-abia astăzi în şedinţa de Guvern.

În acest timp, companiile care îşi plătesc angajaţii pe drepturi de autor au redus deja salariile, după ureche, în lipsa normelor metodologice, pentru că Ordonanţa se aplică de la 1 iulie. Astfel, vor fi afectaţi aproximativ 500.000 de artişti, sportivi, consultanţi şi jurnalişti. Nu există însă nicio certitudine că metodologia de calcul va fi şi aprobată.

În articolul III al Ordonanţei se arată că baza de calcul la care se aplică aceste contribuţii este limitată la cinci salarii medii brute pe economie – aproximativ 9.810 lei. Nu se specifică însă dacă plafonul este anual sau lunar. Mihai Şeitan, ministrul Muncii, a explicat pentru „Adevărul” că plafonul maxim luat în calcul este unul lunar.


„Dacă venitul dintr-o lună depăşeşte cinci salarii medii brute, CAS se aplică în limita a cinci salarii. Dacă venitul este mai mic, se aplică în întregime”, a explicat Şeitan. De exemplu, pentru un venit lunar brut din drepturi de autor de 5.000 de lei, sub limita de 9.810 lei, se vor plăti contribuţii lunare de 825 de lei. În cazul unui venit lunar brut de 15.000 de lei, plata CAS se face doar în limita a cinci salarii medii brute, adică 9.810 lei, pentru diferenţă de până la 15.000 de lei neplătindu-se CAS. În acest caz, contribuţia va fi de 1.618 lei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata