„Casa Verde”: Proiecte în valoare de 22 milioane de lei, depuse în primele două săptămâni

Peste 3.600 de persoane fizice au depus în cadrul Programului „Casa Verde” proiecte în valoare de aproximativ 22 de milioane lei, cele mai multe solicitări fiind înregistrate în judeţul Bihor – 541 de dosare, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor.

‘De la 1 iulie şi până în prezent, pentru proiecte derulate prin Programul Casa Verde au fost depuse 3.652 de dosare, în valoare de 22 milioane lei. Programul are alocată suma de 110 milioane de lei şi merge mai departe. Putem spune că Programul Casa Verde pentru persoane fizice a debutat cu dreptul, având în vedere că a pornit de numai două săptămâni’, a subliniat Borbely.

Potrivit datelor oficiale ale MMP, cele mai multe dosare au fost depuse în judeţele Bihor (541), Harghita (424) şi Covasna (192), în timp ce ponderea cea mai redusă a cererilor s-a înregistrat în Călăraşi (7), Brăila (9), Caraş Severin şi Galaţi (cu câte 13).

Laszlo Borbely a precizat că în judeţele în care valoarea dosarelor depuse este mai mare decât alocarea pe judeţ, se va face o distribuire a sumelor din alte zone unde programul nu a stârnit interes.

‘Aşadar, cine vrea să acceadă la aceste fonduri este bine să nu aştepte prea mult momentul depunerii proiectelor.

Pentru a putea face decontările de sume în acest an, la începutul lunii septembrie vom face o analiză, şi, dacă sunt judeţe unde numărul de solicitări este mic, vom lua fondurile şi le vom redistribui judeţelor unde numărul de solicitări este mare’, a subliniat ministrul Mediului.

Prima etapă din 2010 a Programului ‘Casa Verde’ destinat persoanelor fizice a debutat la data de 1 iulie, având alocată din Fondul pentru Mediu suma de 110 milioane de lei.

Bugetul destinat programului este repartizat pe judeţe, proporţional cu numărul de locuitori, cea mai mare sumă fiind alocată bucureştenilor, respectiv 9,77 milioane lei, iar cea mai mică judeţului Covasna – 1.128.611 lei.

‘Casa Verde’ pentru persoane fizice constă în acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru Mediu, în funcţie de tipul instalaţiei de încălzire pentru care a optat beneficiarul, după cum urmează: până la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare, până la 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură, şi până la 6.000 de lei pentru instalaţii de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Persoanele fizice îşi pot depune dosarele de finanţare nerambursabilă la agenţiile judeţene de mediu din localităţile unde domiciliază.

Solicitanţii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii cumulative:

  • să fie persoane fizice domiciliate pe teritoriul României,
  • să fie proprietari sau coproprietari ai imobilului unde se implementează proiectul,
  • iar imobilul trebuie să nu facă obiectul unui litigiu în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti, al vreunei revendicări potrivit unei legi speciale sau dreptului comun, unei proceduri de expropriere pentru cauză de utilitate publică.

De asemenea, solicitantul trebuie să nu aibă obligaţii restante la bugetul de stat, bugete locale, să nu fi încălcat dispoziţiile legale privind protecţia mediului şi să nu fi sponsorizat activităţi cu efect negativ asupra mediului.

O persoană poate depune, în cadrul sesiunii de finanţare, un singur proiect, dar în cadrul aceluiaşi proiect se pot cumula două tipuri de instalaţii.

AFM precizează că nu acordă plăţi în avans şi nici nu efectuează plăţi pentru facturile reprezentând avansuri în baza contractelor încheiate între beneficiarii finanţării şi furnizorii de servicii/produse/lucrări aferente proiectului.

Odată cu depunerea dosarului de decontare, beneficiarul este obligat să facă dovada achitării integrale a serviciilor/produselor/lucrărilor aferente proiectului, iar AFM asigură finanţarea proiectului în limita fondurilor disponibile alocate pentru categoria de proiecte din care face parte, cuprinse în bugetul anual al acesteia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata