Câştigul salarial mediu net a crescut în martie la 1.509 lei

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în martie de 1.509 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 98 lei (6,9 la sută), potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.074 lei, cu 6,9 la sută mai mare faţă de luna precedentă.
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (4.345 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (794 lei).

Indicele câştigului salarial real pentru luna martie 2010 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 106,7 la sută.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 132,1 la sută, cu 8,3 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna februarie 2010.

În luna martie 2010, în majoritatea activităţilor economice, nivelul câştigului salarial mediu net a fost în creştere faţă de luna februarie 2010, ca urmare a acordării de prime ocazionale, respectiv premii anuale, al 13-lea salariu pentru anul trecut şi primele de Paşte, sume din profitul net şi din alte fonduri (tichete cadou) şi realizărilor de producţii mai mari.

Citeste si:  Cinci inculpaţi trimişi în judecată pentru decontări ilegale de peste 7 milioane de lei de la CJAS Brăila

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat cu 35,1 la sută în fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 34,7 la sută în intermedieri financiare.

De asemenea, s-au constatat creşteri între 22 la sută şi 25 la sută în activităţi de fabricarea altor produse din minerale nemetalice, extracţia cărbunelui superior şi inferior, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale.

Totodată, s-au înregistrat creşteri cu între 13 % şi 19 % în :

 • captarea, tratarea si distribuţia apei,
 • fabricarea echipamentelor electrice,
 • repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor,
 • colectarea şi epurarea apelor uzate,
 • producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat,
 • activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).

Creşteri au fost înregistrate cu între 10 şi 13 % în:

 • activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice),
 • activităţi de editare,
 • activităţi de poştă şi de curier,
 • fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice,
 • prelucrarea lemnului (inclusiv fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei;
 • fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite),
 • fabricarea băuturilor,
 • tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor,
 • fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice.
Citeste si:  Câştigul salarial mediu net a crescut cu 0,3% în iunie, până la 1.687 lei

Scăderile câştigului salarial mediu net din luna martie 2010 faţă de luna precedentă au fost nesemnificative înregistrându-se în activităţile de cercetare-dezvoltare (-0,6 la sută), respectiv de sănătate şi asistenţă socială (-0,1 la sută), ca urmare a acordării de premii ocazionale în primele două luni ale anului 2010.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net în activităţile de administraţie publică (2,9 la sută) şi învăţământ (5 la sută), urmare a acordării în luna martie, în unele unităţi, a sumelor din alte fonduri şi a primelor ocazionale (al 13-lea salariu pentru anul 2009-2).

În activităţile de sănătate şi asistenţă socială (-0,1 la sută) s-au înregistrat uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net.

Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,6 la sută. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 103,3 la sută.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner