Cât primesc patronii români de la UE dacă angajează şomeri

Uniunea Europeana ofera, din fondurile structurale pentru dezvoltarea resurselor umane, intre 10.000 si 2.000.000 de euro pentru fiecare patron care angajeaza in aceasta perioada someri, persoane din mediul rural, in varsta sau cu handicap. O alta modalitate de a obtine aceste fonduri sunt crearea programelor de mentorat pentru tinerii fara pregatire.

Tot ce trebuie sa faca patronii este sa completeze o cerere pe portalul www.fseromania.ro, pana la 31 noiembrie 2010, potrivit reprezentantilor Autoritatii de Management a Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU), citati de Evenimentul Zilei.

Practic, ajutorul UE se va concretiza in acoperirea unui procent cuprins intre 50% si 100% din cheltuielile salariale (salariul brut, contributiile la stat si costurile ingrijirii copilului sau a parintilor) cu noii salariati.

Perioada in care patronul poate beneficia de acest ajutor de stat european variaza de la unu la doi ani, in functie de cat de grava este situatia personala a noilor angajati pe piata muncii, perioada in care acestia trebuie sa lucreze fara intreruperi.

„Cererea – care trebuie sa cuprinda date legate de companie si de proiectul concret de recrutare a noilor angajati, folosind aplicatia ActionWeb – va fi depusa inainte de a se parafa angajarea, iar intreprinderile mari trebuie sa dovedeasca faptul ca acest ajutor are un efect stimulativ”, mai spun reprezentantii AMPOSDRU.

In plus, patronii mai trebuie sa faca dovada faptului ca posturile pe care vor angaja noii someri au ramas vacante nu ca urmare a reducerii de personal, ci din cauza fostilor angajati. Adica: demisie, handicap, pensionare pentru limita de varsta, reducere voluntara a timpului de lucru, incetarea raporturilor de munca pentru abatere profesionala.

Categoriile de firme care nu pot beneficia de acest ajutor european sunt cele din sectorul carbunelui, cele aflate in proceduri de insolventa, cele care au datorii la stat, sau cele care au fost somate sa inapoieze fonduri obtinute de la Uniunea Europeana.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata