Cătălin Voicu susţine că ia medicamente pentru a face faţă în instanţă

Senatorul Cătălin Voicu a declarat, vineri, în faţa completului de 9 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), că a luat medicamente pentru a putea face faţă înfăţişărilor în instanţă.

„Vă spun sincer: sunt sedat. Şi înainte de a intra în sala de judecată mi s-au dat medicamente pentru a putea rezista apariţiei în faţa dumneavoastră. Este vorba de medicamente care nu se găsesc în farmacii. Sunt nevoit să le iau pentru a nu exploda, a nu face un atac cerebral. De 17 nopţi nu am mai dormit, gândindu-mă cu ce am greşit”, a spus Cătălin Voicu, cu ocazia judecării recursului la decizia prin care a fost respinsă cererea de eliberare sub control judiciar.

Acesta şi-a susţinut nevinovăţia în faţa magistraţilor, afirmând, de mai multe ori, că nu a influenţat pe nimeni, nu a încercat să zădărnicească ancheta, susţinând că este victima unui „linşaj mediatic”.

Cătălin Voicu a încercat să combată afirmaţiile Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) referitoare la o convorbire telefonică avută cu Dan Radu Floarea în care, susţine parchetul, Voicu încearcă să preconstituie probe şi să influenţeze ancheta.
„Se foloseşte împotriva mea drept probă o convorbire din 12 decembrie 2009 în care Dan Floarea se angaja să restituie domnului Căşuneanu împrumutul pe care îl obţinusem de la acesta. Eu pe data de 11 decembrie 2009 fusesem deja săltat de procurori şi mi se impuseseră o serie de interdicţii, aberante de altfel, dar pe care le-am respectat. Eu nu mă puteam întâlni cu domnul Căşuneanu pentru a-i restitui împrumutul, aşa că am vorbit cu Dan Floarea, cel pentru care împrumutasem acei bani, să îi restituie personal acea sumă”, a explicat senatorul.

Acesta a arătat că în luna ianuarie i-au fost ridicate interdicţiile şi nu-şi explică de ce procurorii DNA, din moment ce aveau acele interceptări, nu au cerut arestarea sa atunci, folosind aceste probe de-abia 3 luni mai târziu.

ÎCCJ a amânat, pe 9 aprilie, judecarea cererii de eliberare sub control judiciar în cazul senatorului, deoarece avocatul acestuia nu s-a putut prezenta la Înalta Curte, având probleme familiale. Judecătorii au stabilit, atunci, termen pentru data de 12 aprilie.

Senatorul Cătălin Voicu a rămas în arest preventiv, după ce completul de nouă judecători al ÎCCJ a respins, pe 2 aprilie, recursul la decizia anterioară a instanţei supreme de emitere a unui mandat de arestare pe 30 de zile.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, pe 30 martie, emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Voicu.

În rezoluţiile de începere a urmăririi penale şi în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale, procurorii DNA au reţinut că, în perioada iulie-septembrie 2009, Cătălin Voicu, prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator, ar fi primit de la un om de afaceri, în două tranşe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.

În august 2009, Cătălin Voicu ar fi pretins şi primit de la un alt om de afaceri suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti pentru a-i determina să propună o soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte de natură penală.

DNA susţine că senatorul Cătălin Voicu ar fi pretins unei persoane foloase patrimoniale constând în facilitarea obţinerii pentru firme aflate în sfera sa de interes a unor contracte de achiziţii publice de la autorităţi contractante din judeţul Constanţa.

Pe 10 decembrie 2009, faţă de Cătălin Voicu s-a dispus urmărirea penală, iar la data de 11 decembrie 2009 s-a pus în mişcare acţiunea penală sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de trafic de influenţă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata