Cazul Vlădescu: Cum pot declaraţiile unui ministru să creeze haos în mediul economic

Eventuala trecere de la cota unică la impozitarea progresivă a veniturilor, anunţată „fără mandat“ de către ministrul Finanţelor, creează confuzie în mediul de afaceri. Stabilitatea fiscală era ultima certitudine pe care se mai bazau, cât de cât, micile şi marile afaceri. De ieri, nici aceasta nu mai e o certitudine, scrie Adevărul.

Ideea că România „ar trebui să treacă de la cota unică la impozitarea progresivă”, lansată ieri de Sebastian Vlădescu prin intermediul „Ziarului Financiar„, ar putea face obiectul unor dezbateri mai mult sau mai puţin ample, dar în niciun caz nu trebuia enunţată de ministrul Finanţelor, mai ales în contextul economic actual.

Aceasta este părerea unanimă a reprezentanţilor mediului de afaceri, stupefiaţi de declaraţiile ministrului Finanţelor. Ei sunt deranjaţi atât de eventualitatea trecerii de la un sistem fiscal la altul, în plină criză financiară, cât şi de faptul că anunţul în sine referitor la o asemenea măsură vine într-un moment total nepotrivit.

„Dacă nu mai avem certitudinea că regimul fiscal va rămâne neschimbat la anul, atunci toate planurile de afaceri pot fi date peste cap, iar finanţările pentru diversele proiecte ar putea fi blocate”, afirmă Ioan Cezar Corâci, preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România – UGIR-1903.

„Am crezut că Guvernul a renunţat la obiceiul de a lua de la cei bogaţi pentru a da la săraci, dar se pare că generaţia mea nu va scăpa de această meteahnă. Impozitarea progresivă a veniturilor încurajează nemunca. Guvernul trebuie să ne spună dacă vrea să încurajeze munca sau dacă vrea doar protecţie socială. Prin acest tip de impozitare, Guvernul ne spune, de fapt, nu mai munciţi, nu mai contribuiţi la sistemul de pensii„, a spus Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Citește și
1 Comentariu
  1. nicolae beldiman spune

    impozitarea progresiva exista in alte state si functioneaza foarte bine

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata