CE ameninţă România cu infringementul pentru Ordonanţa ANCOM

Comisia Europeana (CE) ameninta România cu intrarea in faza a doua procedurii de infringement in cazul in care OUG 22/2009 privind functionarea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) nu va fi adoptata si de catre Senat.

Potrivit unui comunicat oficial al Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), ministrul Gabriel Sandu a transmis luni (26-X-2009) o a doua scrisoare catre Presedintele Senatului României, Mircea Geoana, prin care solicita “demararea masurilor necesare pentru ca textul legii de aprobare a OUG 22/2009 sa fie adoptat de urgenta, permitând astfel rezolvarea unei probleme ce afecteaza credibilitatea pe plan european a României”.

O prima scrisoare pe aceasta tema a fost inainta de catre seful MCSI in data de 18 septembrie a.c., la o zi dupa ce oficialul român a fost avertizat de Fabio Colassanti, directorul general in cadrul DG-INFSO, ca intârzierea in adoptarea OUG 22/2009 “impinge CE sa treaca in a doua faza a procedurii de infrigement”.

“OUG 22/2009 cuprinde toate elementele prevazute de catre cadrul de reglementare in domeniu fiind conforma cu prevederile acestuia si a fost promovata ca urmare a negocierilor desfasurate de catre MCSI cu doamna Viviane Reding, Comisarul European in domeniu, si cu domnul Fabio Colassanti, Director General in cadrul Directoratului General pentru Societatea Informationala”, se precizeaza in comunicatul MCSI.

Actul normativ in cauza, adoptat de Guvern in data de 22 aprilie 2009, a fost aprobat de Camera Deputatilor, adoptarea documentului si de catre Senat fiind amânata in nenumarate rânduri. Proiectul prevede restructurarea si trecerea sub control parlamentar a autoritatii de reglementare a pietei de telecomunicatii, conform cerintelor europene.

Avizul favorabil al senatorilor pentru OUG 22/2009 ar evita trecerea in faza urmatoare a procedurii de infringement si perpetuarea situatiei de incertitudine de la nivelul pietei de telecomunicatii din România.
Înca de la inceputul anului obiectiile CE vizau nerespectarea de catre România a prevederilor unei Directive Europene privind cadrul comun de reglementare in comunicatii prin adoptarea unor ordonante de urgenta prin care se infiintau ANRCTI (2006) si ANC (2008).

România avea la dispozitie o luna si jumatate pentru a finaliza acest demers legat de independenta ANC pentru evitarea declansarii procedurii de infringement de catre CE. Comisarul european Viviane Reding le-a cerut autoritatilor române sa faca tot posibilul pentru a asigura stabilitatea si independenta autoritatii de reglementare in telecomunicatii, “atât pentru siguranta legala, cât si pentru o reglementare solida si corecta a pietei”.

În data de 13 martie, Martin Selmayr, purtator de cuvânt al CE, declara ca independenta autoritatii nationale de reglementare in domeniul telecomunicatiilor din România este foarte importanta si ca stabilitatea institutionala conduce la concurenta loiala si la o reglementare solida pe piata, in interesul concurentilor si al consumatorilor.
Dupa o saptamâna de la declaratia lui Selmayr, specialistii din MCSI au preluat observatiile si comentariile aduse ordonantei de urgenta privind infiintarea ANCOM – OUG 22/2009.

Potrivit actului normativ, conducerea ANCOM, formata dintr-un presedinte si doi vicepresedinti, este numita de catre presedintele României, la propunerea Executivului, si nu va putea fi demisa decât in circumstante exceptionale. ANCOM este institutia care stabileste regulile pentru piata de comunicatii din România, a carei valoare se ridica la 7 miliarde de euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata