CE deblochează plăţile SAPARD pentru România

17

– România va primi de la Uniunea Europeana 171 milioane de euro pentru efectuarea platilor din programul Sapard, a anuntat, sâmbata, Biroul de presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

.

Potrivit sursei citate, România urmeaza sa primeasca de la Comisia Europeana o scrisoare, prin care este anuntata deblocarea platilor Sapard. Prin deblocarea acestor plati, bugetul de stat este degrevat de achitarea acestor sume, care, in caz contrar, ar fi trebuit suportate de statul român.

Platile SAPARD catre România au fost intrerupte in vara lui 2008, dupa ce o misiune de audit a Executivului comunitar a constatat, la inceputul lunii iunie, probleme in sistemul de gestionare si control legat de autorizarea platilor catre beneficiarii fondurilor Sapard.

Sumele blocate au fost in jur de 28 de milioane de euro, in sistem fiind avizate, la acea data, 582 de cereri de plata, in valoare totala de 62 milioane de euro.

Guvernul a reluat in septembrie platile, dar din bugetul national, urmând ca Executivul Comunitar sa decida rambursarea acestor plati catre România.

CE a anuntat ca nu va da drumul la cele 200 de milioane de euro aferente anului 2006 prin programul Sapard pâna nu vor fi remediate toate deficientele.

Forul european a prelungit, pâna la sfârsitul anului 2009, Acordul Anual de Finantare (AFA) aferent anului 2006 pentru programul Sapard, ceea ce inseamna ca 400 de proiecte vor beneficia de prelungirea termenului de executie.

Potrivit APDRP, cererile de rambursare a cheltuielilor pentru cele 400 proiecte vor putea fi depuse pâna la sfârsitul lunii septembrie 2009, iar sumele care trebuie platite beneficiarilor se ridica la aproximativ 90 de milioane de euro.

În cadrul Programului Sapard au fost depuse un numar de 6.567 proiecte, cu o valoare publica de 1,985 miliarde euro, din care au fost incheiate 4.549 contracte de finantare, cu o valoare publica de 1,41 miliarde euro, reprezentând 92,74% din alocarile totale ale Programului.

Pâna in prezent, au fost efectuate plati in valoare de 1,27 miliarde euro, reprezentând 84,05% din alocarile totale ale Programului. Prin programul de preaderare Sapard, România a primit circa 1,2 miliarde de euro.

Pâna la sfârsitul lui 2008, se estima cheltuirea unui miliard de euro din fondurile Sapard, restul de 200 de milioane euro urmând sa fie returnat la bugetul comunitar, daca României nu i s-ar mai fi acordat un an in plus pentru cheltuirea in totalitate a fondurilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata