Cheltuielile turiştilor nerezidenţi, care au sosit în unităţile de cazare colective, au fost 171,5 milioane lei

În primul trimestru din acest an, numărul total de nerezidenţi, cazaţi în structurile de cazare turistică colective, a fost de 64.100 persoane, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 171,5 milioane de lei, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

Totalul afacerilor (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) care a reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 68,5% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România, în perioada de referinţă. Turiştii nerezidenţi sosiţi în România în interes de afaceri, au cheltuit 113,6 milioane de lei.

Astfel, din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare a fost reprezentată de cheltuielile pentru cazare (51,8%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (86,4% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile în restaurante şi baruri au fost de 18,8%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 14,6%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 48,5% au fost destinate cumpărării alimentelor şi băuturilor, iar 30,2% destinate cumpărării de cadourilor şi suvenirurilor.

De asemenea, cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 79,2% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru bilete de intrare în muzee, obiective turistice, grădini zoologice/botanice au reprezentat 27,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

În contextul dat, cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi, în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (31,5% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (66,7%). Turiştii nerezidenţi sosiţi în România în interes personal au cheltuit 57,9 milioane de lei.

„Ca şi în cazul călătoriilor pentru afaceri, cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor efectuate de turiştii nerezidenţi sosiţi în România în scop particular o reprezintă cheltuielile pentru cazare (49,3%), din care cazarea cu mic dejun inclus deţine ponderea principală (58,4%). Cheltuielile efectuate în baruri şi restaurante au avut o pondere de 17,6% din totalul cheltuielilor în scop personal, iar cheltuielile pentru cumpărături au reprezentat 17,5% din totalul cheltuielilor turiştilor nerezidenţi
sosiţi în România în interes personal. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 59,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru practicare de sporturi au reprezentat 57,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere”, menţionează INS.

Din punct de vedere organizatoric, din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 41,3% şi-au organizat sejurul pe cont propriu, iar 28,5% au apelat la agenţii de turism. Restul sejururilor au avut alt organizator (sindicate etc.) 22,7%, precum şi agenţia de turism, o parte şi turistul nerezident cealaltă parte 7,5%.

Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (75,1 % din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 21,5%, urmate de autocare şi autobuze cu 2,5% şi alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 0,9%.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte numărul turiştilor nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată (apartamente şi camere de închiriat), acesta a fost în trimestrul I 2021, de 2.807 persoane, cheltuielile lor în România fiind de 2,33 milioane lei.

Astfel, din totalul cheltuielilor efectuate în România de turiştii nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată, cheltuielile făcute în baruri şi restaurante au reprezentat 27,3%, cheltuielile pentru cazare au reprezentat 25,2%, cheltuielile pentru transport 21,8%, iar cheltuielile pentru activităţi culturale, sportive şi pentru petrecerea timpului liber 12,7%.

Totalul turiştilor nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată, 76,8% au avut ca scop al călătoriei pe cel particular, iar 23,2% pe cel profesional. Din călătoriile în scop particular, ponderi mai importante au avut călătoriile pentru alte activităţi (27,4%), iar din cele profesionale, afacerile (95,6%).

Turiştii nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată şi-au organizat pe cont propriu călătoria în România, utilizând ca mijloc de transport avionul (45,3%), autoturismul propriu (33,5%), autocarul (3,0%) şi alte mijloace, cum ar fi tren, alte mijloace de transport (18,2%).

Sursa: agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata