Despre proprietățile sale curative se ştie încă din Antichitate. Băutura din această planta de cicoare poate înlocui cu succes cafeaua şi are multiple beneficii pentru sănătate.
În prezent, în cazul în care sunteți în căutare de soluţii pentru a înlocui cafeaua şi vreţi să vă simţi plini de energie şi mai fericiți, ei bine, avem vești bune. O plantă din care se poate prepara o băutură cu o compoziție biochimică ce poate aduce mari beneficii sistemelor vitale ale organismului uman.
Cicoare este o plantă despre care terapeuții spun că are şi proprietăți unice de vindecare. Cicoarea a fost cultivată secole pentru utilizarea în medicina tradițională. Aceasta este o bună alternativă la cafea, întrucât are culoare şi gust asemănător.
Cafeaua de cicoare, remediu natural în afecțiunile renale, digestiv
Mai mult decât atât, cicoarea este cunoscută ca remediu natural în afecţiunile renale, digestive sau hepato-biliare. Consumul regulat al unei băuturi de cicoare ne protejează celulele tractului digestiv de diverși factori dăunători și, prin urmare, previne dezvoltarea proceselor tumorale.
Cicoarea ne oferă vigoare și putere şi îmbunătățește starea de spirit. În același timp, are mai degrabă un efect calmant decât unul stimulant. Vitaminele B1, B2 și triterpenele ajută la transformarea alimentelor în energie, la descompunerea grăsimilor și la accelerarea proceselor metabolice, favorizând pierderea în greutate.
Cafeaua de cicoare îmbunătățește digestia şi reduce constipaţia
Specialiştii afirmă că cicoarea mai este binecunoscută pentru efectele sale curative în curăţarea sângelui şi a ficatului. Tot cafeaua de cicoare reglează nivelul glicemiei, de aceea este şi recomandată în caz de diabet şi obezitate. De asemenea, cafeaua de cicoare îmbunătăţeşte digestia şi reduce constipaţia.
În plus, studiile asupra inulinei au demonstrat că această fibră din rădăcina cicorii reduce cantitatea de colesterol LDL şi trigliceride.
Alte beneficii ale cicorii:
-Stimulează producția de bila
-Fortifica sistemul imunitar
-Are proprietăți antibacteriene şi antifungice
-Reduce ritmul cardiac şi combate tahicardia
-Benefica pentru ficat
-Ucide paraziții intestinali
Valori nutriționale 60 g de cicoare
-Calorii: 44
-Proteine: 0,8 g
-Carbohidrati: 10,5 g
-Fibre: 0,9 g
-Vitamina B6: 7% din doza zilnica recomandata
-Vitamina C: 5% din doza zilnica recomandata
-Acid folic: 3% din doza zilnica recomandata
Cum se prepara cafeaua de cicoare
Rădăcinile de cicoare se scot din pământ, se spală, se usucă se mărunțesc şi apoi se coc la cuptor. La final, pulberea obținută din rădăcina de cicoare se fierbe, exact ca şi cafeaua. Putem găsi cicoare gata preparată în comerț, pe care trebuie doar să o punem la fiert.
Ingrediente cafea de cicoare
Folosește, pentru inceput ½ linguriță de cicoare la o ceașcă de apă. Poți mări cantitatea de cicoare folosită în funcţie de gust.
Contraindicații cafea de cicoare
Cu toate că cicoarea are o mulțime de beneficii pentru sănătate, există ăi situații în care această este contraindicată.
Persoanele alergice la polenul de mesteacăn pot avea, de asemenea, alergie şi la cicoare. Imediat ce se observa simptome specifice unei alergii, e indicat să se oprească consumul de cicoare şi să se apeleze la ajutorul unui medic.
Cicoarea nu este recomandată femeilor însărcinate întrucât poate declanșa sângerări sau chiar avort spontan.
Sursa: www.antena3.ro