CNS Cartel ALFA continuă acţiunile de protest

CNS Cartel ALFA a decis continuarea acţiunilor de protest, a declarat liderul sindical Bogdan Iuliu Hossu.

Hossu susţine că rundele de negocieri de săptămâna trecută de la Ministerul Muncii şi Ministerul de Finanţe, urmate de cele două întrevederi cu primul ministru al României şi miniştrii Finanţelor, Educaţiei şi Muncii (ce s-au derulat pe data de 19 şi 20 martie) au fost consecinţa acţiunilor revendicative organizate de Confederaţia Naţională Sindicală ‘Cartel ALFA’ şi a discuţiilor purtate cu primul ministru Emil Boc în faţa Palatului Victoria, pe data de 12 martie ac, cu ocazia desfăşurării acţiunii de pichetare a sediului Guvernului, cât şi ulterior, în aceaşi zi, la sediul Executivului, în timpul derulării pichetului.

Negocieri purtate pe 19 şi, respectiv, 20 martie s-au axat pe revendicările exprimate anterior de CNS ‘Cartel ALFA’ şi anume creşterea salariului minim.
Reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Sindicale ‘Cartel ALFA’ au solicitat creşterea salariului minim brut garantat în plată la 705 lei. Argumentele au vizat faptul că Legea 330/2009 de salarizare unitară stabileşte coeficientul minim la această valoare.

‘Dacă în sectorul bugetar salariul este însă stabilit la valoarea de 705 lei, în sectorul economic el a rămas la 600 de lei, ceea ce creează o discriminare între sectorul bugetar şi cel privat, menţinerea unei pieţe a muncii gri şi a evaziunii fiscale prin plata pe cartea de muncă a salariului minim, a unui număr foarte mare de lucrători, între 800.000 şi 1.000.000 şi continuarea acordării unor drepturi suplimentare neimpozabile.

Argumentele noastre la acest subiect au vizat, de asemenea, raportul foarte mare existent între salariul minim şi salariul mediu pe economie, precum şi acordul semnat în urmă cu 2 ani între Guvern şi sindicate pentru creşterea salariului minim până la atingerea unui procent de 50 la sută din salariul mediu brut pe economie’, susţine Hossu.

În discuţiile cu liderii confederaţiilor sindicale, Guvernul a argumentat menţinerea a două salarii minime pe economie, deoarece de salariul minim este legat ajutorul de şomaj. Un alt argument al Guvernului s-a referit la faptul că, în companiile statului, aplicarea salariului minim propus ar duce la creşterea întregului fond de salarii prin propagarea datorată grilelor de salarizare din contractele colective de muncă. Partea guvernamentală a invocat şi necesitatea derulării unor noi runde de discuţii asupra acestui subiect cu patronatele.

În cadrul discuţiilor s-a convenit de comun acord ca, în termen de 30 de zile, partea guvernamentală să vină cu soluţii de decuplare a şomajului de salariul minim pe economie, Executivul să deruleze în acest interval discuţiile cu patronatele, precum şi căutarea soluţiilor de încadrare a companiilor aflate sub autoritatea statului în bugetele alocate pentru a se putea emite ulterior o Hotărâre de Guvern pentru stabilirea salariului minim la 705 lei.

Confederaţia Naţională Sindicală ‘Cartel ALFA’ a susţinut în continuare mandatul stabilit de Comitetul Confederal referitor la vârsta maximă de pensionare care trebuie să fie de 63 de ani (cel puţin pentru femei), nu 65 de ani cum propune Guvernul. Scăderea vârstei de pensionare la femei pentru copii născuţi şi crescuţi cu un an până la trei ani, creşterea punctului de pensie la 45 la sută din salariul mediu pe economie şi rezolvarea problemelor pentru lucrătorii care se pensionează pentru condiţii speciale şi cele deosebite de muncă.

Reprezentanţii Guvernului susţin în continuare ca vârsta maximă de pensionare să fie atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi de 65 de ani, în schimb s-a convenit rezolvarea în totalitate a problemelor legate de condiţii deosebite şi speciale de muncă. Referitor la punctul de pensie s-a propus introducerea în textul legii a unui minim de 40 la sută din salariul mediu pe economie sub care punctul de pensie să nu poată scădea, indiferent de modul de calcul al acestuia.

Discuţiile asupra Legii 330/2009 începute vineri, au continuat sâmbătă, de la ora 12.00, în condiţiile în care la negocieri au fost prezenţi reprezentanţii tuturor confederaţiilor sindicale.
În urma discuţiilor s-a stabilit ca marţi, 23 martie, Guvernul să prezinte un proiect de act normativ prin care sumele ‘economisite’ prin neacordarea drepturilor conferite de contractele colective de muncă şi hotărârile judecătoreşti să fie redistribuite în sistemul bugetar în mod echitabil, pe baza raportărilor ce urmează a fi primite în termen de maximum 45 de zile referitoare la drepturile salariale din decembrie 2009 şi drepturile salariale acordate în ianuarie 2010.

Totodată, s-a convenit ca după discutarea acestui proiect de lege, să se organizeze consultări ale primului ministru cu reprezentanţii federaţiilor, pe sectoare bugetare, după un program ce va fi convenit.
În discuţiile cu primul ministru şi ceilalţi participanţi la întâlnire – respectiv ministrul Muncii, al Educaţiei şi cel al Finanţelor – a fost analizat şi proiectul de lege privind protecţia funcţionarilor publici, propus de Sebastian Oprescu, Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Publică, afiliat CNS ‘Cartel ALFA’, hotărându-se aplicarea lui cât mai urgentă.

Confederaţia Naţională Sindicală ‘Cartel ALFA’ salută deschiderea primului ministru, a reprezentanţilor Executivului pentru rezolvarea revendicărilor. CNS ‘Cartel ALFA’ ia însă în considerare lipsa unor perspective foarte clare de rezolvare a revendicărilor exprimate.
‘Având în vedere dorinţa noastră de a demonstra Guvernului că problemele enunţate de noi sunt reale şi afectează din ce în ce mai mult viaţa şi traiul membrilor noştri de sindicat, CNS ‘Cartel ALFA’ anunţă că va continua să deruleze toate manifestările de protest programate, în paralel cu participarea la toate întâlnirile necesare finalizării pozitive a negocierilor cu reprezentanţii Executivului,’a menţionat Hossu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata