Congresele Partidului Naţional Liberal, anii 1989-2014 – documentar

La 27 iunie 2014, liberalii se reunesc, la Palatul Parlamentului, în Congres extraordinar pentru aprobarea modificărilor la statutul partidului, iar a doua zi în Congres ordinar pentru alegerea noii conducerii. Pentru funcția de președinte candidează Klaus Iohannis și Ioan Ghișe.

Partidul Național Liberal (PNL), reînființat după căderea regimului comunist, la 6 ianuarie 1990, sub conducerea lui Radu Câmpeanu, s-a întrunit pentru prima dată în Conferința Națională — forul statutar de conducere — , la 31 martie 1990. Cu acel prilej, Radu Câmpeanu a fost ales președinte al partidului, iar I.V. Săndulescu, prim-vicepreședinte.

La 25-26 februarie 1993, Conferința Națională a PNL s-a întrunit pentru a doua oară după 1989, la Brașov, și a consfințit fuziunea dintre PNL și Noul Partid Liberal (NPL). Funcția de președinte, disputată de Mircea Ionescu Quintus și Radu Câmpeanu a fost obținută de Mircea Ionescu Quintus, în turul al doilea de scrutin. Vicepreședinți au fost aleși Radu Câmpeanu, Viorel Cataramă, Călin Popescu-Tăriceanu, Dan Amedeo Lăzărescu și Radu Boroianu.

După ce la 17 decembrie 1993, Delegația Permanentă a PNL l-a exclus pe Radu Câmpeanu din partid, aripa Câmpeanu a convocat un Congres extraordinar, la 5-6 februarie 1994, în cadrul căruia fostul lider liberal a fost desemnat președinte al aripii disidente din PNL.

În aceeași zi, în paralel cu Congresul inițiat de Radu Câmpeanu, PNL-aripa Quintus s-a reunit, la Brașov, în Biroul Permanent Central al partidului, declarând nestatutar Congresul inițiat de Câmpeanu. Confruntarea dintre grupările politice conduse de Mircea Ionescu-Quintus și Radu Câmpeanu au continuat pe parcursul anilor 1994-1995 și s-a soluționat în justiție, partidul condus de Mircea Ionescu-Quintus păstrând numele de Partidul Național Liberal.

Următorul Congres ordinar al PNL, din 16-17 mai 1997, l-a reales pe Mircea Ionescu Quintus în funcția de președinte (fiind singura candidatură), a desființat funcția de secretar general și a înființat funcția de prim-vicepreședinte. În funcția de prim-vicepreședinte a fost ales Valeriu Stoica.

Validarea fuziunii prin absorbție a Partidului Alianța Civică (PAC) de către PNL, a fost obiectul Congresului extraordinar al PNL organizat la 28 martie 1998.

Congresul extraordinar din 18 august 2000 a avut ca scop adoptarea strategiei electorale pentru alegerile parlamentare și prezidențiale din toamna lui 2000. Prim-vicepreședintele Valeriu Stoica a fost desemnat șef al campaniei pentru alegerile parlamentare și prezidențiale, în timp ce echipa de negociere a alianțelor — condusă de Valeriu Stoica — a fost desemnată să continue dialogul cu forțele politice, pentru a obține susținerea candidaturii lui Theodor Stolojan la funcția de președinte al României.

În zilele de 17-18 februarie 2001 s-a desfășurat Congresul ordinar al PNL, în cadrul căruia Valeriu Stoica l-a înlocuit pe Mircea Ionescu Quintus la șefia partidului. Contracandidații lui Valeriu Stoica au fost Călin Popescu-Tăriceanu și Crin Antonescu. La președinția Consiliului Național al PNL a existat un singur candidat, Theodor Stolojan, care a și fost ales în această funcție.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata