Constantin: Avem o producţie mai bună la grâu decât anul trecut; ploile din iulie au diminuat recolta

Producția de grâu obținută în acest an, de peste 7,3 milioane de tone, este mai bună decât recolta anului 2013, chiar dacă ploile din luna iulie au diminuat cantitatea estimată inițial de agricultori la peste 8 milioane de tone, a declarat, sâmbătă, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la târgul de produse tradiționale din curtea Ministerului Agriculturii.

„Culturile aveau nevoie de ploi în mai și iunie, nu și în iulie, și ne așteptam la grâu, conform estimărilor fermierilor, la o producție record de 8 milioane de tone, cea mai mare cantitate obținută în România, însă din cauza ploilor s-a diminuat cantitatea. Totuși avem o producție mai bună ca anul trecut, avem 7,37 milioane de tone, ceea ce reprezintă o premisă importantă pentru exporturile românești și pentru dezvoltarea exploatațiilor respective”, a spus Constantin.

În ceea ce privește calitatea grâului, ministrul nu a oferit detalii deoarece încă nu au fost efectuate analizele, dar în mod sigur ploile căzute în perioada recoltatului vor avea influența calitatea recoltei de grâu din 2014.

Pe de altă parte, la rapiță s-a înregistrat o producție record, potrivit afirmațiilor ministrului Agriculturii, în condițiile în care abia în 1970 a fost introdusă în cultură.

„La rapiță mi-am permis să spun că este cea mai mare din istorie, în topul ultimilor 45 de ani, în condițiile în care rapița s-a introdus în cultură abia în 1970. De asemenea, eu sper că ploile din iulie au fost benefice și pentru floarea soarelui, dar și pentru porumb. Toate aceste producții sunt importante, nu numai pentru agricultură ci și pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea economică a Romaniei”, a adăugat șeful MADR.

Potrivit sursei citate, balanța comercială cu produse agricole pe primele patru luni arată o creștere a exporturilor față de 2013, ceea ce ar putea crea premise pentru o nouă balanță pozitivă în 2014.

„În primele patru luni din aceste an am exportat de peste un miliard de euro, mult mai mult decât în primele patru luni ale anului trecut, ceea ce creează premise că vom avea și în acest an o balanță comercială pozitivă. Cred că vor fi doi ani consecutivi, după 20 de ani în care am avut deficit comercial. Toate aceste lucruri vorbesc despre eforturile făcute în ultimul timp de a investi în agricultură și de a sprijini agricultura, dar și de aportul deosebit al fondurilor europene din ultimii ani”, a adăugat vicepremierul Daniel Constantin.

În ceea ce privește evoluția prețurilor produselor alimentare, pe fondul unei bune recolte în 2014, ministrul Agriculturii a subliniat că ministerul nu poate influența prețurile alimentelor, prețuri care sunt date de cerere și ofertă.

„România are o economie funcțională și prețurile sunt date de cerere și ofertă. Nu putem vorbi noi, ca minister, pentru că influențăm prețurile. Însă în anumite perioade ar putea exista anumite mecanisme europene, nu naționale, de intervenție pe piață, perioade așa cum este acum embargoul cu Rusia, și ar putea exista un excedent de produse pe piața UE. Prețul de intervenție, de exemplu la grâu, este foarte mic și nu a mai fost accesat de foarte mulți ani, dar exista situații cum a fost cea de săptămâna trecută când prin decizii ale UE se intervine cu un anumit preț pentru a despăgubi pe cei care nu mai pot să își valorifice producția. Sunt trei mecanisme de intervenție, puse la dispoziție, cu o valoare de 125 milioane de euro”, a spus Constantin.

Potrivit datelor MADR, producția de grâu recoltată de pe 99% din suprafață se ridică la 7,373 milioane tone (7,343 milioane tone în 2013), iar cea de rapiță la 1,089 milioane de tone, față de 647.811 tone în 2013. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata