Constantin Niţă: România va exporta gaze numai după ce producţia internă va acoperi consumul naţional

România va exporta gaze naturale numai după ce consumul intern va fi acoperit de producţia autohtonă, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, într-un interviu acordat AGERPRES.

Oficialul susţine că exporturile de gaze din ţara noastră vor putea fi posibile doar în funcţie de cererea de pe piaţa internă, iar prioritate are acoperirea consumului naţional, altfel vom fi nevoiţi să aducem volume mai mari de gaze din import.

Totodată, Departamentul pentru Energie are în plan refacerea calendarului de liberalizare a preţului gazelor în favoarea producătorilor şi a marilor consumatori, având în vedere noile evoluţii de pe această piaţă, a mai spus ministrul, adăugând că o decizie în acest sens va fi luată în vară.

El a mai afirmat că a renunţat pe moment la ideea reorganizării producătorilor de energie în companii care să utilizeze un mix de resurse, întrucât acţionarii minoritari ai producătorilor s-au opus acestui plan.

Niţă a mai vorbit în interviu şi despre relaţiile energetice dintre România şi Rusia, precum şi despre modificările ce vor fi aduse în acest an în legislaţia din domeniul petrolului şi gazelor.

AGERPRES: Cum arată în prezent sistemul energetic românesc şi cum vreţi să arate după reorganizare?

Constantin Niţă: Arată mult mai bine decât în momentul în care l-am preluat. În primul rând, în urma unor măsuri pe care le-am luat pentru eficientizarea activităţii, astfel încât toate unităţile din energie să fie profitabile, lucru care se şi întâmplă de altfel. Majoritatea companiilor sunt profitabile, exceptând două, din care una este în insolvenţă, respectiv Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare de la Drobeta Turnu Severin, şi Complexul Energetic Hunedoara.

Restul companiilor sunt profitabile şi lucrul acesta s-a văzut anul trecut, când am listat la bursă trei companii, cu succes. Arată că s-a lucrat bine, că am reuşit să îmbunătăţesc imaginea acestor companii şi să le internaţionalizez. Desigur că şi aici mai trebuie să facem multe investiţii, dar faptul că am deschis companiile pentru capitalul privat internaţional este un lucru foarte bun.

La fel vom face şi anul acesta cu alte trei companii, deci dorim să demonstrăm că managementul companiilor de stat poate fi la fel de performant ca şi al companiilor private. Se spune că statul este un prost administrator, dar noi putem demonstra ca nu este un prost administrator atunci când lucrurile sunt făcute cu profesionalism şi seriozitate. Aceasta este ce am încercat şi încerc zi de zi, să întronez în acest companii o anumită disciplină, rigurozitate şi un management profesionist. Aceasta presupune cunoaşterea de către manageri a modului de management corporatist, ceea ce înseamnă şi o schimbare de atitudine şi de mentalitate. Unii au înţeles acest lucru, alţii sunt în faza de a înţelege lucrul acesta.

AGERPRES: Dar după reorganizarea sectorului cum vreţi să arate?

Constantin Niţă: Se fac multe speculaţii pe această temă. Dorinţa mea este de a crea companii puternice, dar în momentul de faţă nu o să trec la reorganizarea sistemului energetic naţional din anumite considerente. Însă ea rămâne un punct în activitatea mea viitoare. Nu am renunţat la această reorganizare, care presupune crearea unor companii puternice, care să joace un rol important în piaţa românească şi regională. Dar deocamdată rămânem în sistemul acesta, se eficientizăm pe toate, inclusiv Complexul Energetic Hunedoara. Acolo suntem într-un plan de investiţii pe care le vom începe anul acesta, iar această companie sperăm în 2-3 ani să fie competitivă, să poată produce energie electrică la preţuri competitive, de piaţă.

AGERPRES: De ce aţi renunţat pe moment la ideea companiilor puternice?

Constantin Niţă: Din mai multe motive, nu cred că are rost acum să le enumăr. Probabil că nici companiile nu sunt pregătite şi nici din punctul de vedere al acţionarilor minoritari această idee nu este bine primită. Probabil că şi ei au o luptă cu mentalităţile, mai ales unii dintre ei care vin din Statele Unite, unde există companii companii puternice şi există mixul energetic. Nu există în Uniunea Europeană vreo companie puternică şi care să nu funcţioneze pe baza mixului de resurse. Ca să nu creăm anumite animozităţi în piaţă, am considerat că o anumită perioadă de timp o să încercăm să găsim alte formule.

AGERPRES: Adică la ei în ţară există acest mix, dar la noi nu e bun?

Constantin Niţă: Câteodată ce-i bun în Uniunea Europeană nu este bun pentru România.

AGERPRES: Dar FMI ce a spus despre această măsură?

Constantin Niţă: N-aş vrea să comentez această chestiune.

AGERPRES: Cum stăm cu calendarul de liberalizare a pieţelor de energie şi de gaze?

Constantin Niţă: Stăm foarte bine, după opinia mea. De la 1 ianuarie, la electricitatea pentru consumatorii industriali preţul este liber, deci nu mai avem calendar de liberalizare. Mai există calendar doar pentru consumatorul casnic, pentru care preţul va trebui să fie liberalizat până la finele anului 2017.
La gaze, de asemenea respectăm calendarul, dar urmează ca, în vară, împreună cu ANRE, să găsim o formulă poate de reanalizare a acestui calendar, în favoarea producătorilor şi a consumatorilor industriali. Consumatorul casnic rămâne pe varianta existentă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata