Copiii nu vor fi vaccinaţi anti-AH1N1. Streinu-Cercel: „Presa e de vină”

GlaxoSmithKline nu-şi schimbă contractul-tip prin care România ar trebui să-şi asume responsabilitatea în privinţa efectelor secundare


Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), a declarat, pentru Gândul, că din luna ianuarie 2010 va începe imunizarea copiilor cu vârsta mai mare de 6 ani împotriva pandemiei de gripă.

Copiii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 6 ani nu vor mai fi vaccinaţi anti-AH1N1v, întrucât România nu va mai achiziţiona vaccinul necesar de la producătorul britanic GlaxoSmithKline (GSK).

Pe de altă parte, vaccinul românesc produs de Institutul Cantacuzino nici măcar nu a intrat în procedura de autorizare (pentru utilizare la copiii de 6 luni – 6 ani) la Agenţia Naţională a Medicamentului. Conform legii, durata maximă a autorizării este de 7 luni.
.

„Ne rămâne să ne rugăm să fie copiii sănătoşi!”

.
Streinu-Cercel consideră că presa poartă responsabilitatea pentru situaţia de risc maxim la care sunt şi vor fi expuşi cei mai vulnerabili dintre noi, adică preşcolarii:

„Presa este de vină pentru această situaţie, fiindcă a comunicat că vaccinul de la GlaxoSmithKline nu este bun. Aşa că lumea a devenit supercircumspectă şi s-a renunţat la achiziţie”.

Deşi i-am atras atenţia d-lui Cercel că presa nu a făcut decât să comunice faptul că Polonia a refuzat cele 500.000 de doze de vaccin produs de GSK, întrucât firma britanică refuză să-şi asume, contractual, responsabilitatea în privinţa efectelor secundare ale vaccinului, oficialul MS şi-a întărit afirmaţiile:

„Presa a greşit. Guvernul ar fi cumpărat un vaccin, nu un contract. Vaccinul a fost testat, este eficient şi nu dă efecte secundare. Punct. Aşa că ne rămâne să ne rugăm să fie copiii sănătoşi!”

Continuarea în Gândul

Citește și
1 Comentariu
  1. dan spune

    De ce atunci cand presa semnaleaza coruptia, iresponsabilitatea in cheltuirea banului public etc. etc nu o acsulta nimeni si deodata cand face o remarca de bun simt produce efecte, chiar catastrofale si lasa nevaccinati sute de mii de copii? Eu nu cred nicio secunda ca presa e de vina ci vorbim din nou de iresponsabilitatea oamenilor politici de nepasare criminala. Si aici sa fie foarte clar eu nu il acuz pe Streinu Cercel , fie doar si pentru ca nu el e ministru al sanatatii. Poporul roman e blestemat ca in criza financiara si in plina epidemie de gripa porcina sa depinda cu viata sa de udreea, videanu, boc si basescu. A , am uitat , si de berceanu. Sa ne rugam sa traim.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata