Crescătorii de bovine vor primi 1.600 de lei pe cap de animal, prin sprijin cuplat

Crescătorii de bovine vor primi 1.600 de lei pe cap de animal în acest an, prin sprijin cuplat, față de numai 500 de lei anul trecut, în timp ce la caprine și ovine sprijinul va fi cu șapte euro mai mare în acest an față de 2014, când se primea 28 de lei pe cap de animal, a anunțat miercuri ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

‘Pentru ovine și bovine, anul acesta avem un sprijin mult mai mare. Pentru bovine, de exemplu, introducând sprijinul cuplat, pentru cei care au între 10 și 250 de capete, valoarea pe cap de animal calculată în medie este la 1.600 de lei pe cap. La crescătorii de vaci, și pentru lapte, și pentru carne, pe lângă sprijinul de la bugetul de stat, care încet-încet scade, în conformitate cu regulile europene, crește sprijinul european.

Anul trecut primeau 500 de lei pe cap, anul acesta vor primi 1.600 de lei pe cap. Pentru crescătorii de caprine și ovine, anul trecut sprijinul a fost de 28 de lei pe cap de animal. Anul acesta, pentru cei care au între 50 și 250 de capete, vom avea 7 euro suplimentar. Eu cred că este un sprijin extrem de consistent, dublu față de ceea ce au primit în anul 2014. Atât putem. Dublu’, a afirmat Daniel Constantin, după întâlnirea cu liderii asociațiilor și federațiilor reprezentative din sectorul agricol și de creștere a animalelor.

Acesta a precizat, totodată, că vor fi acordate despăgubiri și în cazul pășunilor și pajiștilor afectate de secetă.

‘Pe de altă parte, din cauza secetei, au fost afectate și pajiștile, pășunile, masa verde a fost ceva mai mică, furajul este mai scump. Având în vedere aceste lucruri, decizia pe care am luat-o a fost să acordăm și pentru pășuni și pajiști o valoare a despăgubirilor pe care o calculăm în perioada imediat următoare.

Sigur, ea este mai mică decât valorile pe care le-am anunțat pentru porumb și floarea soarelui. În legătură cu prețul la lapte, acesta este stabilit de către piață. Cererea și oferta sunt cele care dictează până la urmă prețul. Eu sper să nu crească prețurile, dar e o chestiune de piață. Dacă îi întrebați pe fermieri, pe cei care au avut pierderi la porumb, ei se miră în momentul de față de ce n-a crescut prețul, sau e o ușoară creștere față de anul trecut și ei, normal, se așteptau la o creștere care să compenseze pierderea pe care au suferit-o’, a mai spus ministrul Agriculturii.

Oficialul a menționat că va prezenta în Guvern o propunere de ordonanță de urgență, prin care să se creeze facilități fiscale pentru cei care se organizează mai bine, în cooperative sau grupuri de producători. Aceștia ar putea beneficia de reduceri de 20% la impozite timp de cinci ani sau chiar scutiri de la plata acestora.

‘Am prezentat propunerile pe care le avem pentru ordonanța de urgență, astfel încât ne organizăm mai bine în agricultură. Am crescut din punct de vedere calitativ, din punct de vedere al producției pe care o obținem, dar cred că trebuie să ne organizăm mai bine. În acest sens, săptămâna viitoare sau peste două săptămâni vom prezenta în Guvern o propunere de ordonanță de urgență, prin care să creăm facilități fiscale pentru cei care se organizează mai bine, în cooperative sau grupuri de producători. Facilități fiscale care pleacă de la reduceri de impozite pentru cinci ani de zile de 20 la sută, până la scutirea de impozit atunci când vorbim de persoane fizice sau juridice care au intrat într-o cooperativă și plăteau impozit pentru bunurile respective și altele.

Așteptăm și punctul de vedere din partea fermierilor, după care vom definitiva și mergem în Guvern’, a precizat Daniel Constantin. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata