Crin Antonescu, Ludovic Orban şi Viorel Cataramă îşi dispută preşedinţia PNL

Delegaţii la Congresul extraordinar al Partidului Naţional Liberal, care se va desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni la Bucureşti, se vor afla în faţa a 3 opţiuni în ceea ce priveşte preşedinţia formaţiunii: actualul lider al PNL, Crin Antonescu, prim-vicepreşedintele Ludovic Orban şi un fost membru al conducerii partidului Viorel Cataramă.

În favoarea alegerii lui Crin Antonescu pentru un nou mandat s-au pronunţat cei mai mulţi lideri ai organizaţiilor judeţene ale PNL. Actualul preşedinte al PNL a evocat, însă, şi posibilitatea de a nu mai candida, dacă propunerile sale vizând modificarea statutului partidului şi reformarea formaţiunii nu vor fi acceptate.
Crin Antonescu îşi propune, prin moţiunea pe care o va prezenta Congresului, să ducă partidul la un scor de 30% la alegerile parlamentare din 2012, iar PNL să devină „titularul dreptei româneşti”.

În planul strategiei politice, Antonescu urmează să se bazeze pe vechea deviză liberală „prin noi înşine” şi va opta pentru „o cale proprie” la capătul căreia PNL să devină un partid mare, cu un scor electoral de cel puţin 30%. Potrivit liderului liberal, PNL trebuie să devină cel mai important reprezentant al dreptei româneşti, prin „eliminarea PD-L”.

Antonescu caracterizează PD-L drept un „conglomerat oportunist, non-ideologic care asumă prin impostură o falsă identitate de dreapta şi care a devenit un partid-stat, un pericol la adresa regimului democratic”. Crin Antonescu susţine totodată în programul său politic că PNL nu trebuie să fie un partid al şefilor şi ‘baronilor’, ci al oamenilor liberi asociaţi într-o instituţie.

„PNL nu a fost şi nu trebuie să fie un partid de şefi şi ‘baroni’, un partid al îmbogăţiţilor tranziţiei sau al carieriştilor de profesie. PNL trebuie să fie un partid al oamenilor liberi, asociaţi şi acţionari într-o instituţie a cărei istorie şi menire îi onorează şi îi obligă la onoare. Un partid al elitelor, dar nu un partid exclusivist, un partid de conştiinţă şi, în acelaşi timp, un partid cu vocaţie pragmatică”, afirmă liderul liberal.

Şi prim-vicepreşedintele Ludovic Orban şi-a anunţat candidatura la şefia PNL. Pentru susţinerea candidaturii sale la preşedinţia PNL s-a pronunţat filiala Dâmboviţa, în timp ce alte organizaţii judeţene au anunţat public că delegaţii pe care îi vor trimite la Congres au libertatea de a vota pe cine doresc. Ludovic Orban şi-a motivat decizia de a candida la preşedinţia PNL prin faptul că trebuie apărate democraţia şi principiile în partid.

„Candidez pentru funcţia de preşedinte al PNL din mai multe motive. În primul rând, pentru a apăra democraţia PNL, principiile şi convingerile liberale care ne-au ţinut alături 20 de ani. Candidez pentru a apăra dreptul fiecărui membru al PNL de a face o carieră în partid, dreptul fiecărui membru al PNL de a fi ales în conducerea partidului.

PNL are nevoie de un discurs mult mai aplicat pe nevoile de zi cu zi ale oamenilor, oferind românilor răspunsuri concrete şi adecvate la problemele cu care se confruntă”, a anunţat el. Ludovic Orban şi-a fixat acelaşi obiectiv ca şi Crin Antonescu – obţinerea a minimum 30% din voturi la alegerile parlamentare viitoare.
În plus, pentru alegerile locale, Orban şi-a fixat ca obiectiv câştigarea Primăriei Capitalei, a minimum 1.000 de primării în ţară, a minimum 12 preşedinţii de consilii judeţene şi ocuparea a 20 de posturi de vicepreşedinţi în urma negocierilor.

Cel de-al treilea candidat la preşedinţia PNL este omul de afaceri Viorel Cataramă, care susţine intrarea la guvernare a partidului ca urmare a unei alianţe cu PD-L.
Cataramă consideră că partidul din care face parte nu are nevoie, în actuala situaţie politică, „de un lider charismatic sau un bun orator”, ci de un negociator bun pentru a putea să situeze PNL într-o situaţie politică avantajoasă.

„În acest moment, aşa cum se prezintă scena politică, PNL nu are în mod deosebit nevoie de un lider charismatic sau un bun orator, ci de un bun negociator şi din acest punct de vedere… sunt cea mai calificată persoană din partid pentru a negocia cu maxim de avantaje pentru PNL. Am mai făcut-o şi în trecut şi ştiu cum se face acest lucru.

PNL nu mai este în acest moment în poziţia de a cere nici să desemneze premierul, nici să impună soluţii şi poziţii care nu pot fi acceptate datorită stării de fapt de pe scena politică şi locului pe care îl ocupă în acest moment partidul…
PNL are nevoie de un negociator care să ştie să ofere ceva ca să poată să primească ceva şi nu de luptători de K1, care să fie excelenţi oratori, cu multă charismă, dar care să nu obţină lucrurile de care are nevoie partidul”, a spus Cataramă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata