Cristian Diaconescu va solicita FMI clarificări cu privire la reducerea CAS

Președintele Fundației Mișcarea Populară, Cristian Diaconescu, a anunțat sâmbătă, 14 iunie, că va trimite o scrisoare Fondului Monetar Internațional (FMI), în care va solicita clarificări cu privire la reducerea CAS, pentru a înlătura unele suspiciuni în legătură cu această măsură anunțată de Guvern.

„Parteneriatele internaționale întotdeauna se respectă și se gândesc pe termen lung. Așa cum arată acum, relația cu FMI este suspendată în fapt. Acest incident apărut în aceste zile are mai multe consecințe. În primul rând, în mod categoric, Guvernul minte. A lua o măsură privind reducerea taxării muncii se putea face imediat și în deplin acord cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană, sigur, dacă cele două părți de negociere găseau resurse pentru a face această măsură sustenabilă”, a declarat Diaconescu, într-o conferință de presă.

El s-a întrebat de ce în vara anului 2012, în 48 de ore, s-au schimbat toate instituțiile statului prin ordonanțe de urgență, însă acum Guvernul nu mai dă ordonanță de urgență pentru reducerea CAS, ci trimite actul normativ în Parlament.

„Mai am o întrebare și această întrebare este adresată instituțiilor FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană. Eu le-aș cere acestor instituții să nu fie părtași cu Guvernul în susținerea unor minciuni. Voi face o scrisoare boardului de la Washington, prin care aș dori ca aceste instituții internaționale să ne informeze care sunt măsurile anticipate pe care generic le-a anunțat șefa misiunii FMI de la București, privind reducerea taxei pe muncă. Când am încheiat acordul cu FMI, nu a existat o prevedere în acel acord în sensul că, în funcție de anumite momente politice, aceste instituții financiare se situează de partea unui partid politic sau altul”, a spus Diaconescu.

Președintele Fundației Mișcarea Populară a lăsat să se înțeleagă că există o înțelegere între FMI și Guvern în a nu-i informa pe români despre ultimele măsuri.

„Pare că există o mică înțelegere oarecum stranie în ceea ce privește informarea măcar a societății românești în ceea ce privește conținutul discuțiilor și concluziile lor. Se dau păsuiri Guvernului? Se amână anumite măsuri și dacă da, de ce? Ideea că la un moment dat reducerea CAS ar putea fi sau nu aplicată pe un termen mai lung sau mai scurt de timp, cum spune Ministerul Finanțelor, poate afecta grav mediul de afaceri. O astfel de conivență nu face parte nici din mandatul celor care sunt trimiși de Washington sau de Bruxelles pentru a discuta cu românii. (…) Vreau o poziționare cinstită. Vreau ca un acord extrem de important să fie explicat și prezentat conținutul său real (…). O să am o întâlnire cu reprezentantul FMI la București. Este doar dorința unei clarificări și înlăturarea unor suspiciuni pe care vreau să vă spun că nu numai eu le am”, a susținut Cristian Diaconescu.

În aceeași conferință de presă, Diaconescu a declarat că Fundația Mișcarea Populară susține eliminarea tuturor imunităților de care beneficiază oamenii politici, inclusiv președintele României.

„Toți, indiferent de funcții, să fie egali în fața legii și să lăsăm instanțelor judecătorești dreptul de a decide dacă la un moment dat în pozițiile în care ne aflăm suntem subiectul unui atac politic sau de orice alt fel sau este o situație care necesită o răspundere în fața legii”, a precizat Diaconescu.

Întrebat care a fost motivul pentru care a fost eliberat din funcția de consilier prezidențial, Cristian Diaconescu a răspuns că este o chestiune tehnică internă, pe care nu este în măsură să o discute.

„Știți foarte bine că avem nu numai un contract de loialitate, ci și obligația de obraz în legătură cu funcțiile pe care le desfășurăm la un moment dat și dacă aceste funcții le desfășurăm de o manieră cinstită și simțim românește, restul sunt chestiuni interne”, a adăugat Diaconescu.

El a menționat că nu a avut o discuție cu președintele Traian Băsescu legată de candidatura sa la alegerile prezidențiale.

„Președintele nu discută cu nimeni, indiferent ce spun unii, despre funcții și numirea în funcții. Puteți să mă credeți sau nu”, a afirmat Diaconescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata