Croitoru: Reducerea impozitelor sau introducerea taxei Tobin ar fi o greşeală pentru România

Introducerea taxei Tobin pe toate tranzactiile financiare, dar si reducerea impozitelor, ar fi o mare greseala pentru România, a declarat, joi (12 noiembrie 2009), in cadrul sedintei de deschidere a tranzactiilor bursiere la BVB, Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului Bancii Nationale.

“Sunt multi sustinatori ai reducerii impozitelor, dar si a introducerii Taxei Tobin pe toate tranzactiile financiare. Din punctul meu de vedere, nu cred ca ar fi un lucru binevenit pentru România sa se intâmple asta. Ar fi o greseala mare sa se realizeze reducerea impozitelor si trebuie facute toate eforturile pentru a fi evitat acest lucru”, a atentionat Croitoru. Reprezentantul BNR a admis, insa, faptul ca “in principiu orice venit trebuie impozitať, dar ca nu agreeaza ideea impozitarii dobânzilor.

Totodata, Croitoru a punctat ca România are “atât de multe resurse, incât o reducere a impozitelor nu ar fi o solutie”. În opinia lui Croitoru o reducere a cheltuielilor ar reprezenta o solutie de prim plan.
“În România exista o asimetrie foarte mare. În timp ce sectorul privat a facut eforturi mari sa reduca o serie de cheltuieli, sectorul public nu a facut acest lucru. E de datoria sectorului public sa faca ajustarile necesare.

Au aparut semnele care ne fac sa fim optimisti, dar totul depinde de mentinerea politicilor macroeconomice”, a spus oficialul BNR. Întrebat cum crede ca va vota Parlamentul noul cabinet Liviu Negoita, cons ilierul BNR a evitat sa dea un raspuns transant. “Nu am de unde sa stiu cum va vota Parlamentul României in cazul noului Guvern. Este foarte posibil ca situatia precedenta sa se repete”, a apreciat Lucian Croitoru.

Consilierul Guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a participat, joi, la deschiderea sedintei de tranzactionare a BVB. Evenimentul se inscrie in programul demarat de institutia bursiera, sub titulatura “Personalitati deschid Bursa”. (n.r. Taxa Tobin a fost propusa de economistul american, James Tobin, pentru tranzactiile cu strainatatea, in vederea reducerii speculatiilor de pe piata valutara).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata