CSAT a aprobat achiziţionarea a 24 de avioane F16 în uz

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat propunerea Ministerului Apărării Naţionale de achiziţionare a 24 de avioane F16 în uz, a informat Administraţia Prezidenţială, la finalul şedinţei CSAT.

Propunerea va fi transmisă Parlamentului, care va lua în dezbatere acest aspect. „Ministrul Oprea a prezentat o informare cu privire la Programul Avion Multirol al Forţelor Aeriene. Având în vedere că România nu dispune de resursele financiare necesare pentru achiziţionarea unor avioane multirol noi, CSAT a aprobat propunerea MApN de achiziţionare a 24 avioane F16 în uz, propunere care va fi trimisă Parlamentului pentru luare în dezbatere şi decizie.

Ministrul s-a referit în expunerea sa la implicaţiile cauzate de terminarea, în anii următori, a resursei avionului MIG 21 Lancer, aflat în dotarea Forţelor Aeriene Române”, se arată într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială. Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a mai informat CSAT cu privire la starea de operativitate a echipamentelor din dotarea ministerului şi situaţia stocurilor de muniţii.

„Documentul s-a referit inclusiv la necesarul de muniţii pentru anii următori, precum şi la nevoia de recuperare a întârzierilor în ceea ce priveşte calendarul de delaborare a stocurilor de muniţie scoasă din uz”, se menţionează în comunicat.
Ministrul a prezentat concepţia privind comanda şi controlul structurilor de forţe în Armata României, documentul fiind aprobat de către CSAT. Această concepţie permite realizarea unui flux informaţional şi decizional mai eficient, a precizat Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, ministrul a prezentat planul de pregătire şi planificare operaţională a efectivelor româneşti suplimentare care vor fi dislocate în teatrul de operaţii din Afganistan în anul 2010, urmând ca fondurile să fie alocate din fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului.

La şedinţa, condusă de preşedintele Traian Băsescu, au mai participat primul-ministru Emil Boc, ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, ministrul Economiei, Adriean Videanu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, directorul Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior, directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu şi şeful Statului Major General, amiral Gheorghe Marin.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata