Cum recunoaștem calitatea produselor ecologice și congelate din supermarketuri?

În supermarketuri există rafturi destinate exclusiv produselor ecologice. Acestea sunt preferate de oameni pentru că nu au aditivi, E-uri, coloranți sintetici, etc. Nu mai rămâne decât să găsiți rafturile din magazine care au cele mai bune produse ecologice și să fiți atenți ca acestea să nu fie organice doar pe etichetă.

O parte din aceste produse se găsesc și în piețele de produse lactate sau piețele agroalimentare. De exemplu, produsele lactate trebuie să fie realizate din lapte care provine de la animalele ce au fost crescute într-un sistem de agricultură ecologică, care au fost hrănite natural, cu iarbă, la pășuni, în aer liber, cu nutrețuri de calitate foarte bună. Desigur nici nu poate fi vorba de animale hrănite cu hrană ce conține organisme care au fost modificate genetic. În supermarketuri se pot cumpăra diferite produse organice, iaurt, brânzeturi, unt, lapte și chiar o serie de specialități europene.

În agricultura ecologică, fermierii folosesc îngrășăminte naturale pentru a înlocui fertilizatorii sintetici și pentru a respecta astfel plantele, animalele și mediul. Sunt suficient de multe materii organice care pot fi utilizate pentru îmbunătățirea fertilității solului. Cu ajutorul proceselor naturale se obțin culturi sănătoase și chiar recolte bogate.

Scopul fertilizării în agricultura ecologică este în principal conservarea fertilizării solului și promovarea proceselor naturale fizice, chimice și biologice. Chiar și rămășițele de plante au un rol deosebit, ele oferă o serie de nutrienți și pot hrăni organismele solului. Este o mare diferență între agricultura ecologică și cea convențională, iar acest lucru trebuie apreciat, de aceea produsele ecologice au și un preț mai mare comparativ cu restul produselor.

Produsele congelate din supermarketuri

Deseori oamenii au nevoie de produse care nu sunt de sezon și de aceea aleg să cumpere alimente congelate. În dorința de a nu renunța la calitatea organică a unor produse de natură vegetală, atenția lor se îndreaptă spre produsele congelate din culturi organice.

Ei cumpără legume congelate (mazăre, fasole, broccoli, conopidă) sau fructe de pădure (căpșuni, zmeură, mure, afine), oferta fiind destul de mare. Medicii spun că produsele congelate, mai ales fructele și legumele, sunt bune pentru consum doar dacă nu au un conținut foarte mare de sare și zahăr. Majoritatea se apropie ca valoare nutrițională de produsele proaspete atât timp cât nu conțin conservanți.

În ceea ce privește legumele și fructele conservate lucrurile se schimbă pentru că acestea au condimente, destul de multă sare, conservanți și alte substanțe chimice. Se spune despre produsele congelate – cum ar fi legumele, fructele, leguminoasele – că ar trebui recoltate și congelate proaspete. Dacă sunt procesate cât mai puțin, ele nu își pierd din valoarea nutritivă și echilibrul energetic.

Cei care consideră că astfel de produse își pierd substanțele nutritive prin congelare se înșeală, în realitate alimentele cumpărate pot fi vândute în supermarket după ce au stat depozitate o perioadă de timp, iar acest lucru este principala cauză a distrugerii nutrienților lor. În mod normal ele ar trebui congelate în stare proaspătă, imediat după ce au fost culese. În ceea ce privește bacteriile, acestea nu sunt distruse prin congelare, ele doar devin inactive sau intră într-o stare de ,,hibernareˮ. După decongelare pot deveni iar active, și se pot dezvolta.

Spălați foarte bine produsele congelate (mazărea, fasolea, varza de Bruxelles, boabele de porumb și alte legume) și gătiți-le cât mai rapid pentru a preveni degradarea lor. Mare atenție la proveniența produselor, citiți eticheta pentru a afla originea lor, pot fi din România dar și din alte țări (Turcia, Spania, etc.).

Este destul de ușor pentru orice consumator să ajungă la zona cu produsele congelate pentru că acestea se află depozitate în spațiile speciale, într-un departament cu astfel de alimente, care respectă reglementările în vigoare. Alimentele congelate se păstrează în spații frigorifice, alimentele ambalate se depozitează separat, iar produsele perisabile se țin în spații frigorifice diferite.

Clienții din supermarketuri se îndreaptă din ce în ce mai mult spre alimentele congelate, fapt ce a făcut să crească vânzările la aceste produse. De asemenea, și foarte multe cantine și restaurante achiziționează produse congelate, acestea cumpără cantități mai mari, iar uneori pot beneficia de discount.

Alegeți cu atenție produsele din supermarketuri! Descoperiți sortimentul care vă interesează și fiți atenți la calitatea produselor, indiferent că este vorba despre fructe și legume proaspete, lactate, carne, ouă, produse de panificație, băuturi de orice fel și chiar bunuri de uz casnic.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata