Cum s-a îmbogăţit un român de pe urma Statuii Libertăţii

Ovidiu Colea a fost unul dintre marii producători de suveniruri în America, după ce, în 1985, a obţinut dreptul de a vinde replici ale Statuii Libertăţii. Acum, românul întâmpină probleme din cauza unei firme din China care a intrat pe piaţă cu preţuri mult mai mici.

Ovidiu Colea a fugit definitiv din România în 1978, hotărât să asculte îndemnul tatălui său de a vedea Statuia Libertăţii. A stat cinci ani într-un lagăr politic, a ajuns, în fine, la New York, unde s-a angajat ca şofer de taxi în ture de noapte, iar ziua lucra la o fabrica care producea copii de piese de muzeu. Într-o zi a cumpărat fabrica unde lucrase până atunci, scrie România liberă.


„Am sărutat statuia”

Mai avea să respecte însă o pro­misiune făcută tatălui său, aceea de a face cunoscut în întreaga lume simbolul li­ber­tăţii şi democraţiei. „Tatăl meu mi-a explicat adesea ce reprezintă Statuia Libertăţii, în timp ce ascultam Vocea Ame­ricii”. În 1985, pentru a săr­bători centenarul acestui mo­nument-muzeu, fundaţia Ellis Island (înfiinţată în 1981 pentru a aduna fonduri pen­tru lucrări de restaurare) i-a acor­dat românului licenţa pentru a produce copii ale Statuii Liber­tăţii.

„Când fun­daţia mi-a dat drep­tul de a urca pe o schelă pentru a studia statuia, nu vă pot spune ce senzaţie am trăit. Ajuns sus, am sărutat-o. Dar gura ei era atât de mare”, po­vesteşte Ovidiu Colea întâlnirea cu Zeiţa Libertăţii (care măsoară 93 de metri înălţime).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata