Daniel Funeriu: Modernizarea curriculumului nu se va face pe picior

Modernizarea curriculumului nu se va face pe picior şi va urma anumite etape care vizează elaborarea unui cadru de referinţă curricular, adică a unui document care va spune cum să arate elevul român la fiecare etapă a existenţei sale şcolare, a declarat vineri (3 septembrie 2010) ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, cu ocazia primei întruniri a Consiliului pentru Curriculum înfiinţat în luna august, conform Legii învăţământului.

Funeriu a explicat că acest cadru de referinţă va trebui supus unei dezbateri publice, deoarece, spune el, este o opţiune de societate despre cum trebuie să arate elevii.
„A fost prima întâlnire a Consiliului pentru Curriculum şi scopul este de a gestiona modernizarea sistemului de curriculum într-un proces coerent. Consiliul va gestiona acest lucru, urmând toate fazele elaborării unui curriculum, într-un mod ştiinţific…

Se va trece şi la etape finale care îşi propun elaborarea programelor cadru şi a programelor şcolare. Doresc să spun că manualele de care se vorbeşte nu sunt decât ultima etapă a unui curriculum, ele trebuie să urmeze programa şcolară şi numai când avem o programă coerentă şi manualele vor putea fi elaborate. Primul pas se va face când vom avea un demers coerent şi ştiinţific. Comisia este cea care va decide mersul firesc al lucrurilor”, a spus Daniel Funeriu.

El a adăugat că „orizontul de timp pentru a vedea elemente consolidate în acest sens este anul 201”, iar primele rezultate puse în practică se vor putea vedea în 2012.
Ministrul Educaţiei a precizat că nu se pune problema unei schimbări imediate a manualelor şcolare, iar consiliul de experţi se va putea exprima asupra modului în care ei consideră că „trebuie să arate elevul român”.

„Manualele vor fi ca o consecinţă, foarte important este că modernizarea de substanţă nu poate fi decât dacă avem un curriculum modern, bazat pe o evaluare şi examinare perfect coerente şi pe o formare a resurselor umane.
Aceste elemente trebuie să meargă mână în mână la formarea unui curriculum modern”, a spus Funeriu. Cei 20 de membri ai Consiliului pentru Curriculum s-au reunit vineri la sediul Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului pentru a stabili liniile strategiei de modernizare a curriculumului naţional.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata