De frica inflaţiei şi a deprecierii leului românii au fugit spre aur: vânzările au sărit cu 40%

Piraeus Bank, singura bancă locală care vinde aur clienţilor de retail, a văzut săptămâna trecută o creştere cu 40% a cererii. În total, clienţii au cumpărat opt kilograme de aur în lingouri şi 300 de monede, informează Ziarul Financiar.

Perspectiva creşterii inflaţiei după majorarea TVA, peste care s-a suprapus în prima parte a săptămânii şi o tendinţă de depreciere a leului, a determinat mulţi oameni să se retragă spre cel mai sigur plasament în vremuri agitate, aurul.

Singura bancă locală care vinde aur clienţilor de retail, Piraeus Bank a înregistrat o creştere semnificativă a cererii din partea clientelei, luna iunie fiind cea mai „aglomerată” din cele nouă luni de când a intrat pe această nişă.

„Evenimentele recente au pus sub presiune psihologia investiţională a românilor, alimentând incertitudinile acestora legate de erodarea economiilor personale. Creşterea TVA, un leu mai slab, o inflaţie previzionată de 7%-8%, toate pun presiune pe valoarea reală a economiilor.

Românii s-au orientat către aur, ca activ palpabil şi ca poliţă de asigurare împotriva acestor riscuri, ducând valoarea tranzacţiilor cu aur la Piraeus Bank la un maxim de la lansarea acestui produs”, spune Alina Piciorea, şeful departamentului de vânzări pentru clienţii de retail şi corporate în Trezoreria Piraeus Bank.

Doar în ultima săptămână din iunie s-au cumpărat peste 300 de monede şi opt kilograme de aur, cu 40% mai mult decât în săptămâna anterioară.

Lingourile vin în diferite mărimi, de la 50 de grame la un kilogram, fiind din aur de 24 de karate. Monedele sunt de tip British Sovereign, cu o masă de 7,98 grame, din aur de 22 de karate.

În cazul în care aurul este păstrat în tezaurul Piraeus, clientul îl poate revinde băncii la un moment ulterior. În cazul în care aurul este depozitat în alt loc (chiar şi în casete de valori), banca nu mai acceptă să îl cumpere înapoi.

BCR, singura bancă locală care cumpără aur de la clienţi (fără însă să îl revândă), plătea 98,9 lei pentru un gram de aur. La cursul BNR, cursul aurului a urcat cu aproape 60% în ultimul an, depăşind cu mult dobânzile bancare (care au oscilat între 6% şi 15% pe an în această perioadă).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata