Devine neprofitabil să ţii banii la bancă, după modificarea Codului Fiscal

– Dacă proiectul de modificare a Codului Fiscal reuşeste să treacă de Parlament în forma actuală, românii vor plăti iar impozit pe câştigurile din dobânzile la depozite şi conturi curente. La depozitele în lei, profitul ar putea fi de 1,8%, în condiţile în care rata inflaţiei va fi de cel puţin 3,5%.

.
Potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, prin impozitarea depozitelor şi conturi de economii la tranzacţii cu acţiuni sau cu valută, românii ar putea ieşi în pierdere.

Astfel, potrivit unui calcul făcut de România Liberă la o dobândă medie de 5,5%, cât oferă în prezent băncile pentru conturile de economii în lei, în situaţia în care o persoană fizică alege să depună iniţial 1.000 lei şi apoi, lunar, timp de un an, câte 300 lei, va avea un câştig total după impozitare şi plata comisioanelor de doar 80 lei. Randamentul obţinut după un an este de 1,8%, în condiţiile în care, în cel mai bun caz, inflaţia anuală va fi de 3,5%, adică dublă. Randamentul depozitelor la termen ar putea şi el scădea, de la 8% la 6,9% pe an.

Şi personele care au acţiuni la bursă vor fi afectate. Proiectul de lege prevede eliminarea impozitului de 1% pentru tranzacţiile cu titluri deţinute mai mult de un an şi introduce impozitul de 16% pentru toate tranzacţiile de acest tip.

Persoanele care efectuează tranzacţii de vânzare/cumpărare de valută la termen  vor plăti un impozit de 10%. Tot cu 10%, valoare care va fi plătită anticipat, va fi impozitată şi tranzacţionarea de acţiuni la bursă.

Citește și
2 Comentarii
  1. Mon spune

    Nimeni nu este sigur de castig la tranzactiile pe Bursa. La unele tranzactii si la unele actiuni poti castiga iar la altele, efectuate in aceiasi sedinta bursiera, poti pierde. Ce ratiune are stabilirea acelui impozit de 10 % anticipat ?? Se vede ca cei care au propus o astfel de masura nu au habar de bursa !! In mod normal, un impozit trebuie stabilit asupra unor castiguri certe, ulterior acestora, si numai dupa ce s-au compensat castigurile si pierderile din tranzactiile facute in interiorul aceleiasi perioade de timp. La piata de capital din Romania, subtire si nedezvoltata cum este acum, a aplica impozite anticipate in cote mai mari de 1%, inseamna a se bloca procesul de crestere al acestei piete !! Sper ca acele Comisii de finante din Parlament, care ar trebui sa avizeze propunerea legislativa, sa aduca corectiile necesare, sa nu lase Piata de Capital pe post de cobai, la discretia unui Guvern debusolat !! Altfel, solutia investitorilor pe piata de capital, este de a se muta pe pietele externe de capital, piete mature, cu reglementari stabile unde nu se fac schimbari conjuncturale, ca la noi. Acest efect este cu mult mai sigur decat acela de a aduce bani mai multi la buget, prin orice metode care de care mai nastrusnice, asa cum se incearca prin aceste propuneri de exacerbarea fiscalitatii asupra Pietei de capital !!

  2. Raddu spune

    „efectuează tranzacţii de vânzare/cumpărare de valută la termen vor plăti un impozit de 10%.”
    Ce inseamna asta? Impozit de 10% din ce? Din suma tranzactionata?? Statul cred ca glumeste.

    Vor prospera baietii de la coltul strazii care vor vinde/cumpara valuta, exact ca in vremurile bune. Si nu stiu de ce am impresia, dar sectorul bancar se va restrange puternic.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata