Dobânda penalizatoare va fi redusă în noul Cod Fiscal

19

Dobânda penalizatoare pentru firmele care nu reuşesc să-şi plătească obligaţiile fiscale la timp va fi redusă, măsura fiind cuprinsă în modificările care vor fi aduse Codului Fiscal, potrivit ministrului Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

Dobânda penalizatoare este de 0,1 la sută pe zi şi va fi redusă la jumătate sau chiar mai mult, până la 0,03 la sută pe zi, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, la o întâlnire cu membrii Asociaţiei companiilor italiene din România – Unimpresa. Reducerea dobânzii penalizatoaare a fost solicitată de mediul de afaceri.

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Ovidiu Nicolescu, a declarat că dobânda penalizatoare se ridică la 36 la sută pe an, de peste trei ori mai mare decât dobânda de referinţă, este împovărătoare pentru societăţile româneşti, confruntate cu criza economică şi ar trebui redusă la jumătate.
De asemenea, CNIPMMR a mai propus Ministerului Finanţelor Publice o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, atragerea şi stimularea investiţiilor, din care o parte se vor regăsi în modificările aduse Codului Fiscal.

Printre propunerile înaintate de CNIPMMR se numără promovarea unei legi care să stimuleze investiţiile, amnistie fiscală, impozit forfetar aplicat în sectoarele unde profiturile sunt foarte mici, iar fondurile fixe sunt foarte mari, introducerea termenului de plată la 30 de zile pentru achiziţiile publice, trecerea treptată la plata TVA la data încasării contravalorii produselor livrate, precum şi calcularea şi plata anuală a impozitului pentru IMM-uri la finele exerciţiului financiar şi nu trimestrial, ca în prezent.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata