Dragnea: Restaurarea, conservarea şi protejarea monumentelor istorice – un obiectiv strategic al Guvernului

Vicepremierul Liviu Dragnea a efectuat, miercuri, o vizită la Mănăstirea Putna, unde au demarat lucrările la proiectul de modernizare și reabilitare a complexului monahal, finanțate din fonduri europene și cofinanțate de Guvernul României.

”Pentru noi este un obiectiv major, un obiectiv strategic”, a spus Dragnea, subliniind că Executivul sprijină restaurarea, conservarea și protejarea monumentelor istorice în general și a mănăstirilor și bisericilor în special.

El a mai spus că a avut și un motiv personal ce l-a determinat să vină la Putna, ”dragostea pentru biserică”.

”Mi-am asumat public și-mi asum în continuare dragostea mea pentru biserică, fără niciun fel de ezitare (…) Acest lăcaș de cult este un simbol național și un simbol pentru BOR și pentru tot poporul român. (…) Promovarea și conservarea valorilor culturale e o acțiune care ne poate uni. (…) Ne-ar certa generațiile care vin după noi dacă atunci când puteam interveni n-am intervenit”, a adăugat Dragnea.

El a precizat că, în prezent, se află în finanțare 89 de astfel de proiecte la nivel național, dintre care peste 50% sunt în județul Suceava.

Mănăstirea Putna a primit 3,15 milioane de euro prin POR 2007 — 2013, pentru lucrări de restaurare, modernizare și conservare. Investiția presupune restaurarea și consolidarea Casei Domnești, a atelierelor, a stăreției, a cramei și a chiliilor ce fac parte din ansamblul mănăstiresc, pe o suprafață de 2.000 de metri pătrați, pentru sistemul electric și termic al mănăstirii, pentru iluminatul arhitectural exterior, ce va spori atractivitatea monumentului istoric.

Totodată, se vor realiza lucrări pentru refacerea învelitorii și a accesului în mănăstire, pe o suprafață de 2.900 metri pătrați, și se vor construi două info-chioșcuri.

Contractul de finanțare a fost semnat în primăvară de vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, și părintele stareț Melchisedec.

După finalizarea proiectului, toate spațiile — Casa Domnească, atelierele, stăreția, crama, chiliile — vor fi deschise spre vizitare turiștilor și vor găzdui expoziții cu obiecte de patrimoniu ale Mănăstirii Putna: icoane, cărți vechi, vase sfinte, veșminte.

Vicepremierul Liviu Dragnea avea programată, miercuri seara, după Putna, o vizită la Basilica Minor din Cacica, dar a fost anulată deoarece a ajuns la Mănăstirea Putna cu o întârziere de patru ore.

Joi dimineață, Dragnea va vizita Mănăstirea Dragomirna, după care va avea o întâlnire cu aleșii locali și parlamentarii din județ, la Palatul Administrativ din Suceava. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata