Drama medicilor şi a pacienţilor sau ce nu înţelege Traian Băsescu

„Hai, sa nu mai facem o drama din faptul ca pleaca medicii. Dreptul nostru este de a pleca unde ne e mai bine”, ne spune Traian Basescu. Intr-un fel, are dreptate. Dreptul acesta de a ne putea cauta un viitor mai bun in alte tari a fost unul dintre cele mai invidiate si mai ravnite, comentează Ziare.com.

Dar atunci cand exercitiul dreptului devine conditie de supravietuire, cand aceasta plecare capata dimensiunile unui exod, cand vorbim depsre pierderea a 15.000 de medici din cei 41.000 pe care-i avea in 2007 Romania vorbim despre o drama. O mare drama.

In primul rand, este drama celor care raman, adica a pacientilor. Ei au parte de servicii medicale tot mai proaste. Cei cu dare de mana, inclusiv presedintele, pleaca in strainatate cand au o problema de sanatate, mai mult sau mai putin grava. Sunt medici cu experienta, directori de spitale, care si-au facut asigurari private de sanatate in Austria pentru ca socotesc sistemul sanitar din Romania un fel de ruleta rueasca din care scapa cine are noroc si zile.

Pentru pacientii romani obisnuiti, care nu-si pot permite tratamente pe la Viena, dar care platesc in mod onest, luna de luna, asigurarea obligatorie de sanatate, diagnosticul gresit pus de un medic slab sau epuizat de suprasolicitare, ori diagnosticul pus prea tarziu din cauza greutatii cu care a ajuns la un medic reprezinta o imensa drama, poate ultima. Drama de a muri cu zile.

Romania are doar 1,9 medici la mia de locuitori, mai putini decat tari ca Republica Moldova, Bulgaria sau Ucraina.

Dar drama nu este doar a celor care raman, ci si a celor care pleaca.

Pentru medicii goniti in strainatate de foame si lipsa totala de perspectiva, de salarii jenante si posturi blocate, plecarea este un exil pe care il platesc foarte scump inainte de a-i simti beneficiile. Unii isi parasesc familiile si platesc iesirea din foame cu divorturi si alienari de propriii copii, altii sunt nevoiti sa intarzie sine die intemeierea unei familii.

Citește și
2 Comentarii
  1. emil spune

    are dreptate base nu asta e drama adevarata ci faptul ca el si banda lui sunt la putere…asta drama…

  2. pensionar spune

    ASA SE INTANPLA CAND CONTROL MEDICAL SE CERE LA PERMIS AUTO, SI VANATOARE NU PRESEDINTE DE TARA.CRED CA MEDICI CARE AU VOTAT SA TRAITI BINE, S-AU LECUIT DE BASESCU.DIN PACATE MEDICI, PROFESORI AU VOTAT CU BASESCU.ASTA E RASPLATA CA SI PENTRU PENSIONARI CREDULI IN HAHAIT, MINCIUNA,SI DEMAGOGIA LUI BASESCU.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata