România nu este o ţară pentru bolnavi

Sistemul de sănătate din România este neglijat de guvern, doar 3,6 procente din PIB fiind alocate acestuia, în timp ce personalul medical părăseşte România iar cine îşi poate permite se duce mai degrabă să se trateze în Ungaria, scrie publicaţia germană Neues Deutschland.

România este o ţară frumoasă, de la peisajele sale şi până la stilul său de viaţă plăcut, însă acela care doreşte să trăiască aici pe termen lung trebuie înainte de toate să fie sănătos, pentru că România nu este o ţară pentru bolnavi.
Să fii bolnav în România este ceva periculos, mai ales pentru acei români – majoritatea populaţiei – care trăiesc cu mai puţin de 200 de euro pe lună, potrivit publicaţiei menţionate.

Să fi bolnav aici este un lucru costisitor, clinicile sunt de proastă calitate iar tratamentul deficitar, călătoriile cu scop de tratament, de exemplu în Ungaria, putându-şi-le permite doar puţini. Cele mai multe dintre cele 431 de spitale de stat din România ar putea servi pentru scenariile unor filme de groază, relevă Neues Deutschland. Abia 3 din aceste clinici corespund standardelor UE, lucru recunoscut şi de fostul ministru al sănătăţii, Ion Bazac. Cele 3 excepţii sunt Clinica Floreasca din Bucureşti, Insitutul Oncologic din Cluj şi Institutul Inimii din Târgu-Mureş.

România este de trei ani membră a UE, însă situaţia din sistemul de sănătate şi mai ales din spitale este în continuare catastrofală. În prezent, doar 3,6 procente din PIB sunt alocate sănătăţii, prin aceasta România situându-se pe ultimul loc în UE. La multe spitale, pacienţii foarte în vârstă sunt pur şi simplu respinşi, pe motiv că ar fi prea bătrâni să primească un tratament iar un bacşiş de doi euro pentru asistente este ceva obişnuit, mai notează publicaţia.

Spus pe şleau, este vorba de o mituire fără de care nu primeşti îngrijiri medicale. Televiziunile din România relatează continuu despre astfel de stări de fapt nelalocul lor, peste 100.000 de persoane plângându-se la astfel de emisiuni. De schimbat nu s-a schimbat însă nimic iar populaţia are impresia că guvernului nu-i pasă deloc de ce se întâmplă în sistemul sanitar, în opinia publicaţiei.

Există cazuri concrete care dovedesc aceasta. Acum câteva săptămâni, un octogenar din Câmpulung, oraş situat la 160 de kilometri de Bucureşti, a suferit un atac cerebral. Rudele l-au dus mai întâi la spitalul judeţean din Piteşti, unde însă medicii nu au dorit să-i acorde imediat ajutor. Ei au sunat mai întâi la Bucureşti, pentru a cere aprobare să-l trateze pe bătrân. Dacă ar fi fost vorba de un pacient mai tânăr acela ar fi fost imediat tratat, crede însă populaţia din zonă.

Plângerile legate de astfel de cazuri se înmulţesc, însă sancţiunile pentru personalul medical sunt mici. Oamenii mor în spitalele româneşti şi din cauza stării deplorabile a dotării. Lipsesc mănuşile pentru medici şi dezinfectantele, la care se adaugă igiena personală deficitară a personalului. În 2008 au fost raportate circa 10.000 de infecţii nosocomiale, ceea ce reprezintă oricum o ameliorare faţă de cele 50.000 de cazuri anuale din 2003-2005.

Pelicula Moartea Domnului Lăzărescu, premiată la Cannes, în care se prezintă situaţia unui bolnav plimbat de la o clinică la alta, nu este o ficţiune în România ci realitatea, potrivit publicaţiei germane. Este şi motivul pentru care românii cu bani se duc la clinici particulare, care au un nivel european faţă de cele de stat, sau merg la tratament în Ungaria.

Mai ales viitoarele mame fac acest drum, cu toate că este scump. În total, circa 10.000 de români se duc anual în Ungaria vecină la tratament. Clinicile de acolo sunt bine dotate şi nimeni nu cere bacşiş iar o naştere este la 500 de euro oricum mai ieftină ca în România. Numărul românilor care s-au tratat în altă ţară în 2008 este de circa 50.000. Tratamentul privat este o afacere bună în România. Actualmente există 6 companii medicale, cu o cifră de afaceri de 430 de milioane de euro, în 2009.

Ele plătesc bine personalul, ceea ce nu este cazul în sistemul de stat. Pentru aceasta, tot mai mulţi medici şi asistente pleacă în străinătate, în ultimii trei ani părăsind ţara peste 6.000 de medici români, pentru a se stabili în Europa occidentală. România are un număr de 23.000 de medici iar numărul lor scade anual cu 2500, precizează în final Neues Deutschland.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata