Dumitru: Statul român a subvenţionat agricultura cu 1,3 miliarde euro anual, în ultimii trei ani

Statul român a subvenţionat puternic agricultura în perioada 2007-2009, sprijinul total efectiv acordat anual agricultorilor depăşind 1,3 miliarde de euro, a declarat marţi, 25 mai, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mihail Dumitru, în plenul Camerei Deputaţilor.

Valoarea sprijinului total efectiv acordat anual agricultorilor a fost de aproximativ 1,3 miliarde euro de la bugetul de stat, la care s-au adăugat sumele de la Uniunea Europeană, în creştere graduală, şi care au ajuns la circa 700 milioane euro numai în 2009. Acestea nu includ şi sumele acordate prin SAPARD şi PNDR”, a spus ministrul Agriculturii, la dezbaterile asupra moţiunii simple pe agricultură.

Potrivit acestuia, România trebuia să reducă progresiv formele vechi de sprijin şi să folosească întreaga perioadă de tranziţie de trei ani (2007-2009) pentru înlocuirea treptată a ajutoarelor neconforme cu altele acceptate de CE.

„Strategia aleasă ‘să dăm acum, cât mai putem, şi cât mai mult’ îşi arată acum roadele. La aceasta se adăuga astăzi criza financiară, care diminuează radical resursele disponibile în bugetul naţional”, a subliniat Dumitru.

Acesta a precizat că nevoile reale de sprijin ale agriculturii României, cât şi alocările bugetare generoase aprobate în această perioadă de Guvern şi Parlament „în diferitele lor compoziţii politice” au făcut ca, în fiecare din ultimii trei ani, să nu poată fi onorate la timp toate angajamentele faţă de fermieri.

Restanţele corespunzătoare anilor 2007 – 2009 au fost între 200 şi 400 milioane euro. S-a instituit, în acest fel, un proces absolut ne-sustenabil de ‘rostogolire’ a datoriilor făcute anul acesta pe bugetul anului viitor, ajungându-se la finele anului 2009, în condiţiile unui buget de austeritate, ca totalitatea resurselor bugetare din 2010 să fie folosite aproape exclusiv pentru plata angajamentele anului trecut.

Din 2,02 miliarde lei bugetate în 2010 pentru subvenţii, 1,8 miliarde sunt numai datoriile anului 2009. Acesta este bugetul pe care l-am preluat în ziua investirii. Mi-au rămas astfel 220 milioane lei în limita cărora pot pregăti, aproba şi notifica noi forme de ajutor de stat”, a arătat şeful de la Agricultură.

Grupul parlamentar al Alianţei PSD+PC a depus miercuri, 19 mai, în plenul Camerei, prin deputatul social-democrat Victor Surdu, moţiunea simplă pe Agricultură intitulată „Programul naţional pentru agricultură şi dezvoltare al Guvernului Boc pe anul 2010: Falimentul fermierilor din România”.

Autorii moţiunii cer demiterea ministrului Mihail Dumitru, pe care îl acuză că „s-a dovedit incapabil să administreze multitudinea problemelor cu care se confruntă agricultura şi agricultorii din România”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata