Economistul şef al BCR nu exclude o posibila creştere a nivelului TVA

Constrângerile bugetare ar putea obliga Guvernul să procedeze şi la o majorare a cotei TVA, pe langă alte măsuri care să-l ajute să crească veniturile bugetare, a apreciat marţi (30 martie 2010) economistul şef al BCR, Lucian Anghel, într-o analiză macroeconomică.

Acesta a spus că este important ca sectorul public să fie reformat, iar guvernul să scadă „cheltuielile rigide” în acest sector. Lucian Anghel consideră, totuşi, că în situaţie de criză este inoportun să fie majorate taxele şi impozitele, dar consideră însă că nu există foarte multe soluţii în acest moment, pentru creşterea veniturilor la Bugetul Statului.

„Opinia publică trebuie sa fie corect informată, că dacă nu reuşim să reducem cheltuielile rigide, vom avea fie majorări de accize, fie sectorul sanitar va fi puternic subfinanţat, fie se va discuta la un moment dat de majorări de taxe şi impozite„, a spus Lucian Anghel. „Daca nu reducem cheltuielile publice, majorarea TVA în 2011 ar putea fi una dintre opţiunile discutate”, a subliniat acesta.

Acesta a arătat că în prezent în România se cheltuie cu aprope un sfert mai mult decât se încasează din venituri. „La 100 lei venituri susţinem cu 78 de lei pensii şi salarii. De unde fonduri pentru susţinerea infrastructurii?”, a explicat economistul şef al BCR. Acesta consideră că măsurile de ajustare trebuie aplicate rapid, pentru că 2012 este an electoral. şi atunci nu vor mai putea fi aplicate măsuri nepopulare.

Potrivit raportului macroeconomic trimestrial „România – Intre optimism şi pesimism”, „în cazul în care se va adopta un nou sistem de pensii care protejează mai mult decat îşi permite bugetul de stat, atunci românii vor trebui să fie informaţi corect şi transparent cu privire la compromisul la care va trebui să se ajungă – creşterea mai rapidă a pensiilor în sectorul public în dauna investiţiilor în zone de importanţă crucială, cum este de exemplu sistemul de sănătate, puternic subfinanţat în special în ultimii ani, sau infrastructura”.

Citește și
2 Comentarii
  1. delkin spune

    Nu stiu, v-ati gandit in principiu sa dati afara cateva tone de bugetari taietori de frunza la caini? Sa mai desfiintati cateva tone de securisti? Sa puneti lacatul pe usa la firmele alea de stat cu datorii infioratoare? Sa incurajati sectorul privat sa se dezvolte, SINGURUL capabil sa genereze mai multe taxe?

    Nu, nu cred ca v-ati gandit. E mai usor sa majorezi TVAul. Din pacate, aceasta majorare va inrautati situatia intr-un mod pe care nici macar nu-l intuiti.

  2. dan spune

    mai bine acesti ,specialisti’ ar urmari situatiile din propriile banci si apoi sa si dea cu parerea despre situatia macroeconomica a romaniei

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata