Elena Udrea: Nu vom permite creşteri mai mari de 10% la contractele câştigate prin licitaţii

Actele adiţionale aduse contractelor câştigătoare în urma unor licitaţii nu vor mai putea creşte preţurile decât cu cel mult 10 la sută, a declarat joi (4 martie 2010) ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, la o conferinţă pe tema construcţiilor.

Udrea a explicat că sunt constructori care vin la licitaţii şi le câştigă cu un preţ de dumping, mult subevaluat, după care, în înţelegere cu autoritatea contractantă, aduc acte adiţionale alternative prin care majorează preţul cu care a câştigat lucrarea. Ministrul Dezvoltării a adus un exemplu generic la lucrările de reabilitare termică.
„Avem indicatori tehnico-economici de 10 milioane de lei, se licitează la patru milioane de lei, după care, prin acte adiţionale alternative, se ajunge la 12 milioane de lei. Acest lucru nu ar fi posibil dacă autoritatea contractantă – în speţă primăria – nu ar fi de acord”, a spus Udrea.

În consecinţă, potrivit Elenei Udrea, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a decis că aceste majorări de sume ale valorilor contractelor nu se vor mai putea face fără un aviz al Consiliului tehnico-economic al MDRT în ceea ce priveşte sumele date de minister. „Dacă primăria doreşte să accepte aceste majorări, este problema ei.

Noi nu vom mai accepta aceste majorări de sume decât după ce solicitarea trece prin Consiliul tehnico-economic al ministerului şi după ce sunt parcurse fazele reabilitării termice, adică trebuie să fie de acord şi asociaţia de proprietari cu aceste majorări, ca să nu ne mai confruntăm cu situaţii în care dânşii reclamă la minister că iniţial s-a cerut o sumă după care s-a dublat”, a precizat şefa de la Dezvoltare. Elena Udrea a adăugat că solicitarea de majorare a sumei contractelor va trebui să fie făcută în limita a maximum 10 la sută.

„Deci, pe de o parte, aceste solicitări de majorare trebuie să parcurgă traseul iniţial, iar pe de altă parte, la MDRT, prin trecerea prin Consiliul tehnico-economic şi numai în cuantum de 10 la sută. Cine participă la licitaţie trebuie să ştie exact cât licitează, cu atât mai mult cu cât indicatorii tehnico-economici sunt, în cele mai multe cazuri, corecţi”, a punctat ministrul.
În opinia oficialului MDRT, această abordare este incorectă faţă de firmele care vin cu preţuri corecte la licitaţie şi ar câştiga la un preţ corect, dacă nu ar avea un concurent care câştigă la un preţ foarte mic, dar nu reuşeşte să-şi îndeplinească obligaţiile.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata