Emil Boc: Învăţământ obligatoriu de 10 clase, dar cu programă redusă

Învăţământul obligatoriu va fi de 10 clase, însă programa educaţională va fi redusă, dacă se va adopta Legea educaţiei naţionale în forma propusă de Guvern, a declarat, miercuri, prim-ministrul Emil Boc.

„În privinţa învăţământului preuniversitar, grupa pregătitoare devine obligatorie şi va purta denumirea de clasă pregătitoare. În acest context, învăţământul obligatoriu este de zece clase: clasa pregătitoare plus nouă clase.
Acest învăţământ obligatoriu se încheie cu o evaluare naţională transcurriculară”, a explicat premierul. El a menţionat, însă, că programa curriculară ar urma să fie redusă cu un sfert.

„În al doilea rând, curriculumul, adică ceea ce învaţă copiii noştri, este centrat pe cele opt competenţe-cheie recunoscute la nivelul UE. Actuala programă, adică ceea ce învaţă un copil la o disciplină, este supraîncărcată.
Prin noua lege, actuala programă se va reduce cu aproximativ 25%, vor fi eliminate acele date care nu sunt necesare. Profesorii vor avea la dispoziţie 25% din timpul alocat predării unei discipline pentru a adapta predarea în funcţie de caracteristicile copilului”, a declarat premierul.

De asemenea, proiectul îşi propune să reducă numărul mediu de ore de cursuri pe săptămână de la 25 la 20, la şcoala primară, şi de la 30 la 25 la liceu.
„De asemenea, se reduce numărul maxim de ore de curs pe săptămână. Copiii noştri, astăzi, aleargă ca nişte roboţei de acasă la şcoală şi de la şcoală acasă, ca să-şi facă temele, fără să aibă timp nici pentru ei, nici pentru familie.

Trebuie să încetăm cu o asemenea modalitate de a lucra cu copiii noştri”, a comentat prim-ministrul. Şeful executivului a menţionat că, prin viitoarea lege, se vor introduce şi ore de „Şcoală după şcoală”, în care elevii sunt îndrumaţi de profesori la efectuarea temelor, acest concept conducând şi la diminuarea şomajului în sector.
„Pentru cadrele didactice nu înseamnă că ele automat pleacă în şomaj.

Ele vor fi prinse în programul de pregătire Şcoală după şcoală. Domnul ministru a avut grijă ca în cadrul normei didactice, în cadrul orelor obligatorii pe care trebuie să le presteze profesorul pe săptămână să se poată norma şi ore din cadrul programului Şcoală după şcoală”, a spus Boc. Proiectul Legii educaţiei urmează să fie supus dezbaterii publice, după care Executivul îl va adopta şi îl va transmite Parlamentului spre dezbatere şi aprobare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata