Emil Boc: Nu am deschis şurubul angajărilor la stat

Guvernul nu a ridicat restricţiile privind angajarea în sectorul bugetar, prin noua ordonanţă de urgenţă privind prioritizarea încadrărilor de personal în domeniul absorbţiei fondurilor comunitare, a declarat joi (8 aprilie 2010) primul ministru Emil Boc, la o discuţie cu reprezentanţii unor organizaţii neguvernamentale implicate în atragerea de fonduri europene.

„Nu am deschis şurubul angajărilor în sectorul de stat, cum ar încerca unii să spună, ci dimpotrivă acel procent permis în urma vacantării posturilor, acea angajare să se facă cu prioritate pe domeniile legate de fondurile structurale”, a explicat Emil Boc.
El a precizat că noua OUG păstrează cadrul legal existent agreat cu reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional, potrivit căruia în sectorul public se pot face angajări într-o proporţie de unu la şapte, adică un angajat nou la şapte posturi eliberate.

„Această ordonanţă de urgenţă nu modifică nimic din cadrul legal existent şi agreat cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, cu privire la angajările în sectorul public. Potrivit Legii bugetului şi acordurilor internaţionale, dacă plecă şapte angajaţi, se poate angaja unul, la stat. Noi am totalizat de la toate autorităţile din subordinea Guvernului, am centralizat aici posturile care rămân vacante – deci unul la şapte care se vacantează – şi acele posturi se orientează cu prioritate către fonduri europene, unde avem personal deficitar”, a spus premierul.

Structurile ministeriale care se ocupă cu atragerea fondurilor europene vor putea face angajări de personal pe posturile vacante, printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată miercuri de Guvern. Prin OUG 34/2009 s-a stabilit că doar 15% din numărul de posturi vacante pot fi ocupate prin concurs la nivelul ordonatorilor principali de credite, însă prin noua ordonanţă de urgenţă acele angajări se prioritizează pentru structurile privind absorbţia fondurilor comunitare.

Citește și
2 Comentarii
  1. Maxx spune

    Nu stiu cum se spune pe la Rachitele in Transilvania, de unde Boc a plecat de langa boi si coasa, in Moldova se spune ca „Nu sa dat drumul la robinetul angajarilor la stat”. Poate vrea sa spuna ca guvernul „strange surubul” cand taie din salarii si pensii.

  2. Mihai spune

    Sa-i spuna cineva dl Boc sa ne mai lase-n pace cu „managerul public”. Merg institutiile foarte bine si fara inca un mancator de bani aiurea, din salariul caruia ar trai inca 2 fct publici obisnuiti. Sa ne mai lase cu sefii, ca s-asa nu fac nimic si tot amaratii lucreaza si dau situatii peste situatii la finante, statistica, anfp, itm, cjs etc etc. si unele situatii sunt aceeasi marie cu alta palarie. ne-am saturat! bani putini si munca multa, stres si sefi care trebuie suportati.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata