Eurobarometru: Care sunt cele mai mari spaime economice ale românilor

Românii sunt mult mai pesimişti decât europenii când vine vorba de situaţia economică, şomaj şi propriul loc de muncă. Lucrurile stau exact invers în privinţa deficitului bugetar şi a datoriei publice.

Aproape jumătate dintre români nu-şi fac griji că statul cheltuie peste posibilităţi, îndatorându-se pentru a face rost de bani, faţă de europeni, mult mai preocupaţi când vine vorba de cheltuielile publice, scrie Gândul.

Astfel, doar 56% dintre conaţionali sunt de părere că măsurile de reducere a deficitului bugetar şi a datoriei publice trebuie luate imediat, comparativ cu media europeană de 74%, potrivit anchetei Eurobarometru realizate în primăvară la nivelul întregii Uniuni Europene, la care au participat aproape 27. 000 de persoane din cele 27 de state membre ale UE.

Cei mai îngrijoraţi sunt suedezii – 85% dintre ei sunt de părere că trebuie făcut ceva cât mai repede în această privinţă, urmaţi de unguri (84%) şi de germani (83%). Mai mult decât atât, 51% dintre respondenţii autohtoni consideră că statul trebuie să crească deficitul public pentru a crea locuri de muncă pe timp de criză, comparativ cu 46%, în UE.

La fel şi şomajul: majoritatea respondenţilor la chestionarul din România (94%) sunt speriaţi de numărul mare al conaţionalilor fără loc de muncă, faţă de 83%, în UE. Şi nu e de mirare, având în vedere că economia începe să-şi revină în Europa, cu o creştere a PIB de 1% în al doilea trimestru din 2010 faţă de primul, în timp ce în România recesiunea continuă.

În schimb, românilor le pasă mult mai puţin de ce se întâmplă cu economia europeană (48%) sau mondială (52%), prin comparaţie cu media europeană de 70%, respectiv 71%.

Citește și
1 Comentariu
  1. melc spune

    Analfabeti mai multi?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata