Femeile cu mai mult de 2 copii s-ar putea pensiona la 63 de ani, în 2030

Vârsta de pensionare s-ar putea reduce, în cazul femeilor cu 2 copii cu un an, iar al celor cu mai mult de 2 copii cu 2 ani, în 2030, a anunţat premierul Emil Boc vineri (19 martie 2010) la finalul negocierilor cu liderii sindicali.

‘Am făcut unele progrese în abordare subiectului privind Legea pensiilor. Vârsta de pensionare este o temă în dispută nu pentru azi, nu pentru 2015 ci pentru 2030. În proiectul de lege se are în vedere ca în 2030 să se ajungă la acea vârstă de pensionare de 65 ani. Azi, mâine, până în 2015 avem o lege care prevede vârsta de pensionare de 65 ani la bărbaţi şi la femei.

Putem discuta ca în cazul femeilor să se reducă vârsta pe pensionare pentru cele ce au copii cu un an, pentru doi copii, şi cu doi ani pentru mai mult de doi copii, la nivelul lui 2030. Putem avea în vedere asemenea abordare’, a explicat Emil Boc, adăugând că s-a decis şi reducerea vârstei standard de pensionare pentru condiţii speciale de muncă.

Primul ministru a mai precizat că nicio pensie obişnuită din cele 5,6 milioane pensii nu va scădea. ‘Pensiile speciale se recalculează pentru a implica principiul contributivităţii. Pensiile de lux vor scădea, cele obişnuit nu’, a subliniat Boc.
În ceea ce priveşte creşterea pensiilor după 2011, şeful Guvernului a afirmat că s-au făcut progrese importante în privinţa valorii punctului de pensii, ce va fi astfel calculat încât să asigure menţinerea valorii la cel puţin 40 la sută din salariul mediu pe economie.

‘În funcţie de mersul economiei, această valoare poate creşte peste 40 la sută. Vrem un sistem al pensiilor sustenabil. Azi, dacă am aplica un procent de 45 la sută, în condiţiile economice ale ţării, ar trebui să luăm trei miliarde de lei de la învăţământ, infrastructură şi să asigurăm pensiile’, a mai spus primul ministru.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata