Fermierii pot depune online cererile de plată pe suprafaţă

Aplicaţia de depunere online a cererilor de plată pe suprafaţă – IPA online – este disponibilă pentru fermieri, începând de luni (25 ianuarie 2010), a anunţat Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Pe baza unui nume de utilizator şi a unei parole de acces furnizate de APIA, fermierul accesează IPA online şi completează electronic declaraţia de suprafaţă.
„Unul dintre avantajele utilizării IPA online constă în faptul că fermierul nu mai are nevoie de hărţi pe hârtie. Mai mult, în urma digitizării parcelei, sistemul măsoară şi afişează suprafaţa digitizată, şi, pentru a verifica localizarea corectă a parcelei, solicitantul poate utiliza un instrument de măsurat”, potrivit datelor furnizate de APIA.

Dacă fermierul nu este sigur de localizarea parcelei, se poate deplasa în teren pentru a identifica anumite elemente de reper. Ulterior, cu această declaraţie de suprafaţă, completată electronic şi tipărită, fermierul se prezintă la Centrele APIA pentru depunerea cererii de plată. De asemenea, alături de declaraţia de suprafaţă, fermierul trebuie să completeze un formular cu date de identificare ale exploataţiei şi o anexă în care bifează schemele/măsurile de sprijin solicitate.

Pentru fermierii care au depus cereri în anii precedenţi, formularul de identificare este pretipărit, fiind actualizat doar dacă au apărut modificări faţă de datele anterioare.
Campania de depunere a cererii de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă SAPS 2010 se derulează în perioada 1 martie – 17 mai 2010, însă declaraţia de suprafaţă se poate deja completa electronic prin accesarea IPA online.

În 2009, peste 400 de fermieri au completat cereri online pentru plata pe suprafaţă. Peste 1,12 milioane de cereri, pentru o suprafaţă de 9.513.836 hectare, au fost depuse în intervalul 2 martie – 9 iunie 2009, în scădere cu aproximativ 9.000 de cereri, deşi suprafaţa pentru care s-a solicitat sprijinul financiar a crescut cu peste 120.500 hectare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata