Fermierii trebuie să solicite documente fiscale pentru motorina achiziţionată, dacă vor ajutorul de stat

Fermierii care vor să beneficieze de schema de ajutor de stat pentru motorină utilizată în agricultură trebuie să solicite documentele fiscale de vânzare emise de furnizori pe numele beneficiarilor, pentru toate cantităţile achiziţionate şi utilizate, începând cu data de 27 mai 2010, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Procedurile specifice de implementare şi control, precum şi formularistica necesară privind acordarea ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură au fost aprobate prin Ordinul Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 126 din 26 februarie 2010, act normativ transmis deja la Monitorul Oficial al României, pentru publicare.

Autoritatea responsabilă de administrarea schemei de ajutor este Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) prin centrele judeţene/locale. Beneficiarii pot depune cererile de acord prealabil pentru finanţare prin rambursare, după publicarea Ordinului de Ministru în Monitorul Oficial.

Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură, începând cu data de 27 mai 2010 şi a transmis MADR, Decizia privind acordarea de ajutoare de stat pentru aplicarea unui nivel al accizei de 21 de euro/1.000 de litri pentru motorina utilizată în agricultură.

În urma analizării Hotărârii Guvernului nr. 408/2010 privind aprobarea acordării unui ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură, Comisia nu a formulat nicio obiecţie şi a decis că schema avizată este compatibilă cu piaţa internă.

Totodată, în evaluarea sa, Comisia a constatat că actul normativ respectă ‘Liniile directoare comunitare privind ajutoarele de stat în sectorul agricol şi forestier 2007-2013’ şi că reducerea de accize stabilită prin actul normativ constituie un ajutor destinat să faciliteze dezvoltarea anumitor activităţi sau regiuni economice, fără a aduce modificări condiţiilor schimburilor comerciale într-o măsură care contravine interesului comun.

Prin intrarea în vigoare a HG 408/2010 se stabileşte nivelul accizelor la echivalentul în lei a 21 euro/1000 litri, faţă de rata cuprinsă între 293,215 euro/1000 litri în 2010 şi 309/euro/1000 litri în 2012. Ajutorul de stat acordat sub formă de rambursare se aplică pentru o cantitate totală anuală de motorină de maximum 700,646 milioane litri. Această cantitate se repartizează între diferite ramuri de producţie primară, în funcţie de consumul mediu pe hectar pentru fiecare activitate.

Bugetul total prevăzut pentru cei trei ani de aplicarea a schemei de ajutor este de 3.050.000.000 lei (circa 735,1 milioane euro).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata