Forma finală a Codului de bune practici va fi gata în maximum 30 de zile

22

Parlamentul va elabora în maximum 30 de zile forma finală a Codului de bune practici, care reglementează relaţia dintre supermarketuri şi producători, a declarat joi (8 aprilie 2010) secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Adrian Rădulescu, la conferinţa „Viticultori de Top – Vinuri şi Podgorii din România”.

Rădulescu consideră că acest Cod dezavantajează atât producătorii, cât şi hipermarketurile, şi vor fi aduse modificări atât la clasificarea produselor considerate proaspete, cât şi la termenele de plată. El a dat ca exemplu vinul, care este considerat produs proaspăt în actuala formă a Codului, iar plata furnizorului se face în 30 de zile şi nu în 60 până la 90 de zile, cum se proceda înainte de apariţia acestui act normativ.

Reprezentanţii Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară Romalimenta au propus, la începutul lunii ianuarie, suspendarea aplicării Legii supermarketurilor, cunoscută sub denumirea de Codul Bunelor Practici, pentru maximum două luni, deoarece conţine o serie de puncte care o face greu aplicabilă.

Pe de altă parte, Patronatul Român al Cărnii de Porc (PRCP) şi Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) nu au fost de acord cu suspendarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.
Organizaţiile profesionale ale producătorilor de carne de porc şi de pasăre nu au fost de acord cu modificarea termenelor de plată prevăzute în lege şi au depus scrisori la Parlamentul şi la Ministerul Agriculturii în care au cerut menţinerea termenelor de plată prevăzute în lege.

La jumătatea lunii ianuarie, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, prezent la summit-ul miniştrilor Agriculturii desfăşurat la Berlin, în cadrul Săptămânii Verzi, declara că MADR va pregăti un set de amendamente la Legea privind comercializarea produselor alimentare, care vor fi promovate prin iniţiativă parlamentară.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News