Fostul procuror şef Nelu Carpen, condamnat definitiv la şase ani de închisoare

Nelu Carpen, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, a fost condamnat definitiv de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) la șase ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de corupție.

Instanța supremă i-a respins apelul lui Nelu Carpen și a menținut condamnarea aplicată în februarie 2012 de Curtea de Apel Brașov.

În schimb, judecătorii au decis ca Ileana Gîlceavă, avocat în Baroul București, să execute trei ani de închisoare, după ce anterior Curtea de Apel hotărâse suspendarea executării pedepsei.

În același dosar au mai fost condamnați Aurică Sterea (fost magistrat la Judecătoria Buftea) — un an închisoare cu suspendare, Adrian Richartt Zamfirachi (avocat) — 5 ani închisoare cu executare, Mihail Vișan (fost polițist) — 6 ani închisoare cu executare.

Potrivit DNA, în perioada octombrie — decembrie 2009, procurorul Nelu Carpen a pretins, prin intermediul avocatei Ileana Claudia Gîlceavă, suma de 4.000 euro de la două persoane (dintre care una era cercetată într-un dosar penal aflat pe rolul aceleiași unități de parchet), pentru a facilita dispunerea, față de persoana cercetată, a unei soluții de netrimitere în judecată.

Procurorul a infirmat rechizitoriul emis în dosarul respectiv, a înlesnit administrarea frauduloasă a unor probe și a transmis îndrumări cu privire la atitudinea pe care trebuia să o adopte persoana cercetată în cadrul unor proceduri judiciare. În plus, avocata Gîlceavă a falsificat un contract de asistență juridică încheiat cu persoana cercetată, în care a consemnat în mod eronat faptul că suma de 4.000 euro ar fi fost încasată cu titlu de onorariu, falsificând totodată și mai multe facturi fiscale și chitanțe.

De asemenea, avocata Gîlceavă a falsificat o cerere formulată în numele persoanei cercetate, document ce a fost folosit în urmărirea penală.

În cursul anului 2009, procurorul Carpen și avocata Gîlceavă au primit de la o persoană 3.000 euro pentru a interveni pe lângă procurori din Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 în scopul urgentării procedurilor judiciare și a obținerii de către persoana respectivă a unei soluții favorabile într-un dosar penal aflat pe rolul acestei unități de parchet.

În plus, Gîlceavă a primit 450 euro de la un denunțător, lăsând să se creadă că are influență asupra unui ofițer de poliție, pentru a-l determina să finalizeze cercetările într-un dosar aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 cu o propunere favorabilă denunțătorului.

În cursul lunii iulie 2009, procurorul Carpen, împreună cu doi foști polițiști, Mihail Vișan și Gheorghe Cojocaru, au constituit un grup infracțional organizat și au racolat persoane cercetate penal interesate să obțină măsuri judiciare favorabile în schimbul remiterii unor sume de bani și a altor bunuri pentru influențarea sau coruperea magistraților și au facilitat adoptarea unor soluții de netrimitere în judecată în diferite cauze penale aflate în instrumentarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea și a altor unități de parchet.

În acest context, procurorul Carpen a primit, în perioada septembrie — decembrie 2009, de la Marian și Aurelia Cărbunaru bani și foloase în valoare totală de 1.500 euro și 200 lei pentru a dispune față de Marian Cărbunaru o soluție de netrimitere în judecată într-un dosar penal în care acesta era cercetat pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata