Frunza de viţă-de-vie în sosuri, supe, salate şi preparate la cuptor

Frunzele de viță-de-vie, care în luna mai pot fi deja culese și puse la conservat, dau un gust deosebit preparatelor culinare și sunt recomandate și persoanelor care urmează diete pentru slăbit.

În gastronomie, foile de viță-de-vie sunt folosite în special pentru prepararea sărmăluțelor, cărora le conferă o aromă aparte și un gust acrișor, dar unii bucătari le folosesc și în sosuri, supe, salate și preparate la cuptor. În acest caz, frunzele tinere sunt opărite și murate în saramură, tăiate „fideluțe” și adăugate în mâncăruri.

Profesoara de gastronomie Carmen Tordai de la Grupul Școlar „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe a conceput o rețetă pe bază de carne tocată, legume și orez, asemenea unei rulade învelite în foi de viță-de-vie, care conferă preparatului o savoare aparte.

Pentru acest preparat sunt necesare 200 de grame de pulpă de porc, 200 grame de orez spărtură, 200 grame de ceapă, 100 ml de ulei, 100 grame de roșii, 50 grame de ardei gras verde, trei bucăți de artei roșu iute, 200 grame de dovlecel, 150 grame de morcov, 100 grame de pătrunjel rădăcină, o legătură de pătrunjel verde, 150 grame de păstârnac, frunză de viță de vie murată, două ouă, smântână pentru servire, sare și piper care se adaugă după gust.

Carnea de porc se dă prin mașina de tocat, rădăcinoasele se curăță de coajă și se fierb, după care se taie cubulețe, cu excepția a doi morcovi care vor fi folosiți întregi. Roșiile se decojesc și se taie mărunt, ardeiul gras se spală, se curăță de semințe și se taie mărunt, ardeiul iute se taie pe lungime, se curăță bine de semințe, se spală, doi se lasă întregi, iar unul se taie mărunt.

Dovlecelul se curăță de coajă și se taie cubulețe, ceapa se curăță, se spală și se taie mărunt, frunza de viță-de-vie se pune în apă călduță la desărat dacă e conservată sau la opărit dacă e proaspăt culeasă, iar orezul se clătește în mai multe ape.

Apoi, ceapa se înăbușă în ulei într-un vas acoperit, când s-a înmuiat se pun roșiile și se mai lasă cinci minute la înăbușit, după care se adaugă ardeiul gras, ardeiul iute tăiat mărunt și dovlecelul și se continuă înăbușirea încă 15 minute. Se adaugă orezul și sarea și se lasă la foc înăbușit împreună cu legumele alte zece minute.

Compoziția obținută se pune într-un castron și se răcește ușor, după care se adaugă rădăcinoasele tăiate cubulețe, carnea tocată, ouăle, pătrunjelul verde tăiat, piperul și sarea. Se omogenizează bine și se așează pe frunzele de viță-de-vie desfăcute și suprapuse ușor. Se întinde compoziția pe patul de frunză de viță-de-vie în strat omogen, se pun în mijloc ardeii iuți înveliți în frunză de viță-de-vie în care s-au introdus vârfurile de morcov fiert, iar deasupra se mai pune un strat din compoziție. Se împachetează toată rulada în frunze de viță-de-vie, asemenea unei sarmale mari cât o tavă de cozonac. Se așează în tavă, de preferință din Jena, se completează cu apă și se acoperă cu folie de aluminiu. Se pune preparatul la cuptor la foc mediu și se lasă aproximativ două ore.

Preparatul se servește ușor răcit ca să se poată tăia, două felii la porție, cu smântână, recomandă profesoara Carmen Tordai.

Gospodinele spun că lunile mai și iunie sunt cele mai potrivite pentru conservarea frunzelor de vită-de-vie, fie la borcan, fie congelate. Se recomandă culegerea lor în zilele însorite, între 15 mai și 15 iunie, dar perioada poate fi decalată în funcție de soiul viței-de-vie și zona geografică. Se aleg frunzele subțiri, lucioase, cu nervuri delicate și culoare uniformă, se spală, se îndepărtează codițele, se opăresc cel mult un minut, apoi se răcesc. Frunzele opărite se rulează strâns câte 10-15 la un loc, se așază într-un borcan cu închidere etanșă și se sterilizează la 70° C, apoi sunt lăsate la răcit și depozitate în loc uscat și răcoros. Frunzele de viță-de-vie astfel conservate pot fi folosite timp de doi ani.

Unele gospodine preferă să le conserve în saramură, procedeu care presupune opărirea rapidă a frunzelor în saramură fierbinte preparată cu sare grunjoasă ca să se înmoaie, îndesarea lor în borcan, acoperirea cu saramură și închiderea ermetică a borcanelor.

Specialiștii spun că frunza de vită-de-vie este plină de vitamine și minerale, scade colesterolul, reglează tensiunea arterială, are acțiune antioxidantă și antitumorală. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata