Greva generală în învăţământ va fi declanşată pe 31 mai

Greva generală în învăţământ va fi declanşată pe data de 31 mai, a anunţat miercuri, 12 mai, liderul Federaţiei sindicale „Spiru Haret”, Gheorghe Isvoranu.

„Sindicatele din învăţământ avertizează guvernul şi Ministerul Educaţiei că situaţia şcolară nu va fi încheiată, nu se vor desfăşura examenele cu verificare pe parcurs din universităţi şi se va declanşa greva generală în prima decadă a lunii iunie 2010, dacă aceştia vor trata în continuare cu indiferenţă problemele cu care se confruntă salariaţii din domeniu”, a declarat şi preşedintele executiv al Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor, la protestul organizat, miercuri în faţa sediului Parlamentului.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ (FSI) „Spiru Haret”, Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) şi Federaţiei Naţionale Sindicale (FNS) „Alma Mater” resping recenta curbă de sacrificiu anunţată de preşedintele Traian Băsescu, care are în vedere o nouă reducere a salariilor, micşorate deja, prin aplicarea Legii unitare a salarizării, cu încă 25 la sută, cât şi a disponibilizărilor care se cifrează la 15.000 de posturi, din luna septembrie 2010, după ce anul trecut au mai fost restructurate 18.000 de posturi.

Alte motive de nemulţumire ale sindicaliştilor din învăţământ vizează apariţia unor discriminări în ceea ce priveşte încadrarea şi salarizarea unor categorii de cadre didactice din învăţământul preşcolar şi primar, din momentul intrării în vigoare a Legii nr. 387/2009 şi a Ordinului Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nr. 3235/2010 privind încadrarea profesorilor din învăţământul preşcolar şi primar, diminuarea veniturilor salariale, în special cele ale personalului didactic auxiliar şi nedidactic, din cauza sistării, începând cu luna ianuarie 2010, a plăţii unor sporuri existente în contractele colective de muncă, acordate în condiţii legale, refuzul constant al conducerii ministerului de a purta un dialog social real şi constructiv cu partenerii de dialog social, precum şi politizarea excesivă a actului decizional, la toate nivelurile.

La toate acestea, se adaugă neplata, în primele trei luni ale anului 2010, a sporului de lucru în condiţii periculoase sau vătămătoare şi a sporului pentru condiţii grele de muncă, reglementate de Legea-cadru nr. 330/2009, blocarea posturilor didactice şi nedidactice, precum şi a concursurilor de promovare în învăţământul superior, fapt ce va conduce la imposibilitatea desfăşurării în condiţii optime a procesului educaţional pe fondul îmbătrânirii accentuate a corpului didactic, pensionării şi lipsei cadrelor didactice cu grad universitar obligatoriu (conferenţiar sau profesor) pentru desfăşurarea cursurilor de masterat şi de doctorat.

Sindicaliştii protestează şi faţă de Legea educaţiei, care, în opinia lor, conţine prevederi ce afectează direct salariaţii din învăţământ, respectiv: desfiinţarea titularizării în sistem, componenţa Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ, dispariţia unor drepturi garantate de ani de zile în legislaţie, cum ar fi reducerea cu două ore a normei didactice pentru personalul didactic cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani şi gradul didactic I, imposibilitatea negocierii de drepturi – altele decât cele salariale – prin contractele colective de muncă.

Toate cele patru federaţii sindicale reprezentative din învăţământ au notificat Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului că sunt întrunite condiţiile pentru declanşarea grevei generale şi blocarea anului de învăţământ şi atrage atenţia conducerii MECTS că va fi unica răspunzătoare de consecinţele grevei generale pe termen nelimitat şi de blocarea sfârşitului de an şcolar.

Acţiunile de protest vor continua până pe 18 mai, iar pe 19 mai sindicaliştii din învăţământ vor participa la mitingul organizat de confederaţiile sindicale în Piaţa Victoriei din Bucureşti.

Citește și
28 Comentarii
 1. florica spune

  Nu spunem ca nu suntem de acord cu greva, dar sumtem parinti ai elevilor din clasa a 12 si nu suntem de acord sa blocati anul scolar. Nu sunt de vina elevii pentru greselile guvernului, am cheltuit bani pe ore la profesori in particular caci numai scoala nu s a facut in acest an.
  Mai ganditiva si la parintii elevilor ca sunt in aceeasi situatie de a ramane si fara serviciu dar ore trebuie date.

 2. Florin spune

  Sa inghete anul scolar ca si-asa noi nu avem scaune necesare desfarsurarii orelor de curs:))

 3. raker spune

  Da intradevar se va ajugne la inghetarea acestui an scolar va fi foarte rau pentru toti elevii dar mai ales pentru noi cei care suntem pe ultima suta de metri pentru bac. Chiar si acesta mica decalare a competentelor lingvistice ne afecteaza. Insa oricum ar fi daca intradevar se va ajunge la inghetarea anului scolar jumatate din actualii „elevi” de calsa a12-a vor ajunge angajati pe udneva pentru ca situatia actuala din Romania ne obliga sa facem acest lucru.

 4. maria spune

  ganditi va la viitorul copiilor vostri .asta nu este scoala . daca sa aprins flacara e bine sa mergem pina la capat . nu ne este frica de ei , noi iam ales , noi ii dam jos . domnilor guvernenti , nu mai sfidati poporul , caci pe spatele lui va lafaiti de 20 de ani . nu ne speriati . daca l am dat jos pe ceausescu dupa 25 de ani , ganditi va ce veti pati voi. vam ales sa ne conduceti cu dreptate si credinta , nu sa va bateti joc de toata tara , deja vi sa infundat. daca se ajunge la greva generala iesim cu totii in strada dar am spus cu totii 20 de milioane de romini . santem un popor patriot si nu unu las . cei ce va deranjaza greva , nu va mai plingeti ca pierd copiii anul scolar nu mai fiti egoisti doar pentru voi . ganditi va cata lume moare de foame in tara asta nu aveti parinti? fiti patrioti chiar daca aveti o situatie mai buna financiar .poporul trebuie sa riposteze traian basescu nu te mai vrea nimeni dispari cu toata glota ta de masoni imbecili . daca nu pleci de bunavoie vei pleca de nevoie

 5. ana spune

  Eu sunt clasa a 12 a si am luptat atatia ani sa fac liceul si acum sa inghete anul?!Nu va dati seama ce greu va fi pt noi?Avem si noi vise sa luam bacul…sa avem o diploma de liceu…cu toate ca nimeni nu mai ia in consideratie pe oamenii care vor ceva da la viata,iar noi nu avem nici o vina ca profesorilor nu li se dau salariul care ar trebui…!SPER SA NU NE REZERVATI VREO SURPRIZA PE 31 MAI,pt ca sigur si elevii vor face greva…!

 6. soso spune

  Sa multumim taticutului sau conducatorului suprem Basescu pentru toate…

 7. iuly spune

  bai handica*patilor nu va ajung bani…si luati de la salariati…normal k fac greva …ia sa va ia si voua(astora de sus basescu boc si restu p*rostilor de acolo….aveti salari de nu duce portofelu si tara e datoare cu miliarde..si acum taiati din salari si inghetati anul…rusine ..numa in romania se fac porcarii de astea

 8. cineva spune

  Ce nu le convine profesorilor ? ca au 10-12 milioane salariu ?? altii au 6-7 milioane salariu si numai zic nimic. SUNTEM O TARA DE GREVISTI.
  Ca sa numai zic ca porfesorii de matematica, romana, biologie mai fac cel putin 3 milioane pe luna din meditatii .
  De ce nu spuneti la televizor ca o ora de meditatie costa 20 de lei ??
  Asa ca numai faceti nicio greva ca sunteti niste sarlatani , voi profesorii. va intra peste 10 milioane pe luna si nu va convine. . .

 9. ana spune

  acuma sa inghete anul va rog naveti bani da nu mai construiti atata romania ca tot varza i si asa aveti bani ce va mai plangeti uitativa si la altii nu numai la voi

 10. ana spune

  ganditiva cand erau razboaie mihai viteazul si stefan cel mare mircea cel batran pariez ca nu va pasa de romania ci de voi ar trebui sa fiti partioti si sa ne lasati sa terminam scoala nui tot una sa fi rege peste desptepti sau peste …….. va rog acuma ganditiva la copii cei care vor sa merga la scoala o sa ramana la gradinita de ce ca voi nu stiti ce face parca vai sa nici nu ma gandesc

 11. Mihai spune

  Nu va fi nicio greva…pt 2 sapt kt mai avem pana terminam anu…eu nu cred.
  Si sper sa am dreptate !

 12. Daniela spune

  Sunt studenta la o facultate destul de grea nu pot sa ii dau numele..si de la inceputul anului invat de rup..si astept vacanta de vara , sa ma relaxez dupa atata toceala , examene , stres etc. si cand colo ingheata anul scolar , universitar..ca sa ce? deci imi este imposibil sa inteleg. profesorii de scoala generala/liceu fac meditatii deci..banu` curge..aaa iar despre cei de la facultate..mai are rost sa VORBIM?
  Si cum adica..eu ca studenta sa nu am o vacanta nici macar de 1 luna si jumatate? asta este deja bataie de joc , oricum in Ro toata lumea isi bate joc de toata lumea. Elevii si studentii nu sunt vinovati cu nimic..in chestia asta..totul are legatura..cu faptul ca au aparut masini noi..etc etc etc..si parrca simte si omu` nevoia sa isi schimbe masina..mai face o meditatie , mai face o greva..o yoga poate..isi bat joc ! IN ce tara se mai intampla chestii de astea? as dori un exemplu. Si cica..de ce ne considera toata tarile..niste..oameni josnici. Aveti raspunsul mai sus. Multumesc

 13. ioana spune

  din cauza lu basescu si a lui boc(piticul atomic);)) se intampla toate ce se intampla in aceasta tara…sa se mai gandeasca si la populatie nu doar la averile lor….wsm

 14. ion spune: spune

  23 Mai la ora 22:15

  Nu spunem ca nu suntem de acord cu greva, dar sumtem parinti ai elevilor din clasa a 12 si nu suntem de acord sa blocati anul scolar.

  Mai ganditiva si la parintii elevilor ca sunt in aceeasi situatie de a ramane si fara serviciu dar ore trebuie date.

  SPER SA NU NE REZERVATI VREO SURPRIZA PE 31 MAI,pt ca sigur si elevii vor face greva…!

 15. ion spune: spune

  SPER SA NU NE REZERVATI VREO SURPRIZA PE 31 MAI,pt ca sigur si elevii vor face greva…!

 16. andreea miruna trusca spune: spune

  Toate cele patru federaţii sindicale reprezentative din învăţământ au notificat Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului că sunt întrunite condiţiile pentru declanşarea grevei generale şi blocarea anului de învăţământ şi atrage atenţia conducerii MECTS că va fi unica răspunzătoare de consecinţele grevei generale pe termen nelimitat şi de blocarea sfârşitului de an şcolar

 17. ruxi spune

  nu e posibil asa ceva , noi am muncit aproape un an de zile ,bucurosi de rezultatele pe care le-am obtinut iar voi va bateti joc de noi si de munca noastra! si mai aveti pretenti sa invatam si sa ajungem ceva .. sa fim optimisti? CUM? cand voi faceti ce faceti .. RUSINE sa va fie! cat despre politicieni nu mai spun! BASESCU .. o sa ajungi TU si cu politicienii ,doar voi o sa traiti in romania..noi ceilalti o sa murim de FOAME..taiati din salarii,pensii,alocatii…felicitari 😉 sa traiti bine … ca asta conteaza DOMNILOR 🙂 ..asta e solutie la voi? asa vreti voi sa iesim din criza? defapt iesiti din criza ca usor usor ne omorati .. o sa murim flamanzi! RUSINE SA VA FIE !

 18. 1 spune

  Eu unul as fi de acord cu blocarea anului scolar, sunt in clasa a-XII-a si cred ca ar fi benefic pentru noi, am repeta anul, aceeasi materie si cred ca am deveni mult mai pregatiti la examenul de bacalaureat plus ca anii de liceu sunt cei mai frumosi. Va rog Inghieta-ti anul!

 19. dany spune

  nu sunt de acord sa se inghete anul! este greu sal mai faci odata cine stie ce au in cap guvernul asta sa facem scoala in vara!!!!

 20. crissdia spune

  cred ca cel mai greu le e elevilor dintr-a 12-a care vor sa dea la o facultate din strainatate.adica ei dau bac-ul cu intarziere,dar si admiterea la facultate in ROM e amanata.insa admiterile la facultatile din afara nu sunt…
  ———————————
  stiu ca profii traiesc si ei greu,chiar au dreptate cu greva,si nu numai ei.INSA DE CE DUMNEZEU NU FACEM NOI ELEVII O GREVA???AR TREBUI CA TOTI ELEVII DIN TARA SA FACEM GREVA!!!CAUZELE SUNT ORICUM MULTIPLE,INCEPAND DESIGUR CU PROGRAMA SCOLARA!!!

 21. Geo spune

  Nu stiu ce aveti in cap cand spuneti sa inghete anul?Voi nu va ganditi la parinti,cati bani au cheltuit cu manuale,ore de meditatii,si am vazut k a spus cine k o sedinta costa 20 de lei,imi pare rau sa va contrazic si va spun k este de la 50 de lei pana la 80 de lei,depinde de materie…Si eu sunt clasa a XII-a si nu sunt deloc de acord cu masurile luate…toate planurile de viitor se duc in vant,ei nu se gandesc la binele tarii,ei se gandesc la cat de mult sa evolueze conturile lor in banca si cate vile si sali de spor sa mai ridice….E o tara a nimanui…multi dintre noi vom pleca,pentru ca aici nu avem nici un viitor…Tot ce se intampla acum e din cauza celor care l’au vrut pe Basescu…acum stati cu Basescu oameni buni k ne’a facut sa traim „bine” …. voi sunteti singurii vinovati pentru asta

 22. Miki spune

  Sunt de acord cu geo in privinta lui basescu. Voi l-ati ales si voi va plangeti; stiu ca aveti dreptate avand in vedere ceea ce face, dar tot voi sunteti vinovati. Si eu sunt elev in clasa a-X-a si bineinteles si pentru mine o sa fie o mare incurcatura daca ingheata anul. Sunt copii mai mici ca mine care observa multe din greselile din tara asta, pot garanta, iar daca au ajuns si copii de 11-12 ani sa observe greselile din sistemul nostru, inseamna ca am ajuns de rasul lumii mai mult decat eram. La fel ca Daniela, as dori si eu un exemplu care sa ne semene, cu toate ca nu exista, nici macar in tarile sub-dezvoltate nu se ajunge la asemenea masuri. Cat despre salarii… duca-se cu Dumnezeu inainte daca crede ca asa va iesi el din criza. Si va mai mirati ca tot mai mult tineret migreaza.

 23. Dany spune

  Greva aceasta pentru unii e bine, pt altii nu e bine…Bine e pt cei care sunt pe cale de repetenta..iar pt cei de a XII-a este un adevarat cosmar. Degeaba lasati comentarii aici domnilor guvernanti…ei nu cred ca citesca sa ceva pe site-ul acesta…Ce va fi va fi…nu putem schimba nimica.

 24. o eleva spune

  cum sa fie greva….si sa inghete anul ?doamne dar cei de la conducere si profesorii nu se gandesc?
  am dat atatia bani la scoala.si acm sa inghete anul m-aam chinuit atat sa am note mari am invatat f mult.m-am chinuit sa intru la liceu….si acm astia batjocoresc tara?
  ce ??? la altii nu le mai ajung banii?mama are 3milioane pensie s traieste asa de 10 ani si mia mai dat si mie la scoala bani ca scola nu are bani….,dar cand a avut vreodata?.mie frica sper sa nu fie nevoie blocarea anului scolar ca eu mai am un an si termin scoala.acm sunt in clasa aXa.

 25. gigi spune

  ba sa inghte si anul scolar ca si asa nu sau ocupat de elevi la ore si au avut copii de pierdut si poate isi vor face si ei meseria asa cum trebuie nu in sictir cum fac majoritatea dintre ei…sunt in somaj tehnic si asta nu ma inpiedica sa-mi fac meseria asa cum trbuie .se vede ca acesti domni profesori nu mai au simtul raspunderii ca pe iei nu stiu cine ii trage la raspundere

 26. Dany spune

  La noi s-a anuntat azi : DE LUNI GREVA PE TERMEN NELIMITAT !!

 27. Clasa 7 D dintr-o scoala din bucuresti spune

  Chiar in acest moment ne aflam in mijlocul orelor (care evident nu se tin). Acest an a fost Plin de greve. Ne-am saturat. In ultimii ani scoala a fost o pierdere de vreme. Nu numai ca nu se mai face nimic, dar statul isi bate joc si de noi. Dupa ce ne-am chinuit un an intreg sa luam note si sa invatam acasa SINGURI lectia, deoarece ea nu a fost predata, ajungem sa auzim ca anul scolar va fi inghetat!! PIERDEM UN AN DIN VIATA NOASTRA!!!! Este imposibil ca in tara asta sa se distruga astfel totul si deabia atunci intelegem ca suntem intr-o situatie ingrozitoare!!! Am ajuns sa uram locul in care ne-am nascut!! De ce nu putem si noi sa iesim in strada asa cum s-au obisnuit profesorii sa faca??
  Cu drag,
  clasa 7 D dintr-o scoala aflata in Bucuresti
  conteaza si opinia noastra, doar noi vom fi viitorul (asa cum toti obisnuiti sa spuneti)

 28. niup spune

  este bine ca este greva ca sase mai odineasca si elwevii ,si profesorii ,scoala cristian alexandrescu ,boc,pdl.basism

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata