Guvernul a modificat Legea apelor

Guvernul a modificat vineri (5 februarie 2010) Legea apelor, introducând în textul actului normativ noi fapte care constituie contravenţii în domeniu. Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a explicat urgentarea adoptării actului normativ prin declanşarea de către Comisia Europeană a procedurii de infrigement în domeniu.

„Este urgentă (adoptarea actului normativ – m.r.) pentru că avem un infrigement motivat din partea UE în legătură cu modificarea Legii apelor. Este o modificare importantă, pentru că până acum nu au fost transmise în totalitate prevederile directivei PE şi CE din 2007 şi sunt câteva măsuri prin care trebuie să modificăm această lege,” a arătat ministrul.

Potrivit acestuia, actul normativ introduce clarificări în privinţa unor acţiuni în cadrul programelor de măsuri în planurile de management la nivelul bazinului hidrografic, prevenirea deteriorării tuturor corpurilor de apă de suprafaţă, reducerea poluării cu substanţe prioritar periculoase, prevenirea şi limitarea evacuării poluanţilor în apele subterane şi prevenirea deteriorării stării tuturor corpurilor de apă subterană.

Citeste si:  Surse Reuters: Trupe americane, observate într-o zonă din Siria de unde se anunţase retragerea

Laszlo Borbely a adăugat că a fost necesară introducerea în actul normativ a unor noi fapte care constituie contravenţii în domeniul apelor, enumerând printre acestea eliberarea autorizaţiei de construire fără aviz de amplasament şi aviz de gospodărire a apelor, neefectuarea de lucrări de întreţinere şi reparaţii, neechiparea construcţiilor hidrotehnice cu instalaţiile şi aparatura necesare urmăririi comportării în timp, nerespectarea obligaţiei riveranilor sau unităţilor administrativ-teritoriale prin autorităţile administraţiei juridice locale de a întreţine albiile cursurilor de ape în zonele stabilite.

„Prin acest act putem interveni mai eficient în ceea ce priveşte toate aceste aspecte care ţin de inundaţii, de prevenire, de sancţionarea celor care nu respectă prevederile legale şi, foarte important, hărţile de risc”, a conchis ministrul. El a subliniat că, în acest an, trebuie finalizate hărţile de risc.

Citeste si:  Bulgaria: Nu putem decât să invidiem România sau Ungaria, care au adoptat legi privind cetăţenia mult mai liberale
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner