Guvernul a obţinut un răgaz de 10 zile pentru a rezolva compensarea salariilor bugetarilor

Guvernul a convenit marţi (23 martie 2010) cu sindicatele să amâne cu 10 zile prezentarea unui act normativ care să reglementeze compensarea salariilor bugetarilor care au pierdut în acest an faţă de drepturile salariale din decembrie 2009.

În această perioadă, guvernul trebuie să analizeze impactul financiar al includerii unor sume compensatorii în salariile bugetarilor, care au pierdut din tăierea sporurilor incluse numai în contractele colective de muncă.
„Am ajuns la un acord pentru a putea pune în practică în următoarele 10 zile acest act normativ pe baza impactului financiar şi a modalităţilor de jurisdicţie” , a spus ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat la finalul negocierilor că vor fi căutate formule de căutare a oricăror discrepanţe între salariile primite de bugetari în lunile ianuarie – februarie 2010 şi cele din decembrie 2009, dar vor fi luate în calcul drepturile prevăzute de lege, fără a include pe cele din hotărârile judecătoreşti.

„În România, cheltuiala salarială, chiar dacă individual este mică şi insuficientă, este excesivă în raport cu veniturile bugetare. Din punctual nostru de vedere, principalul scop este menţinerea cheltuielilor salariale într-o limită suportabilă pentru buget”, a spus Vlădescu, care a adăugat că orice accident în aplicarea legii salarizării unitare reprezintă un risc structural care nu va fi asumat.

Vicepreşedintele Cartel Alfa, Liviu Apostoiu, a declarat că marţi le-a fost prezentat un document care nu conţinea reglementări care să prevadă sumele compensatorii pentru sporurile pierdute de bugetari, aşa cum fusese convenit iniţial, iar după ce a venit premierul Emil Boc la negocieri s-a încercat o propunere de act normative, asupra căruia nu putea fi luată o decizie care ar afecta contractele colective de muncă şi hotărârile judecătoreşti.

La rândul său, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, a precizat că în cele 10 zile guvernul trebuie să pregătească un proiect de act normativ, iar sindicatele pregătesc acţiunile de protest.
Potrivit preşedintelui Alma Mater, Anton Hadăr, guvernul nu intenţionează să ia în calcul salariile calculate cu hotărârile judecătoreşti definitive, aceasta fiind principala problemă, iar guvernul ar trebui să mai ,,cugete,, în această privinţă.

„Azi se încerca anularea efectelor hotărârilor judecătoreşti şi ale contractelor colective de muncă”, a spus Hadăr. Reprezentanţii Guvernului au prezentat marţi sindicatelor prima formă a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru reglementarea, la nivel naţional, a unei salarizări unitare pentru cadrele didactice. La discuţii au participat premierul Emil Boc, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, şi cel al Muncii, Mihail Şeitan.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata