Guvernul a suplimentat locurile pentru elevi şi studenţi din Republica Moldova în învăţământul românesc

Guvernul a suplimentat numărul locurilor destinate elevilor şi studenţilor proveniţi din Republica Moldova în sistemul de învăţământ românesc public, potrivit unei hotărâri publicate joi (22 iulie 2010) în Monitorul Oficial.

Actul normativ care modifică cifrele de şcolarizare decise în luna aprilie, a fost adoptat, miercuri, la şedinţa de guvern la care a participat şi preşedintele Traian Băsescu. Potrivit documentului, numărul de locuri în învăţământul preuniversitar creşte de la 1.250 la 1.800. Din cele 1.800 de locuri, 1.180 sunt fără plata taxelor de şcolarizare, dar cu bursă, iar 620 sunt şi fără plata taxelor şcolare, şi fără bursă.

Numărul de locuri în anul I, pentru studii universitare de licenţă creşte de la 1.650 la 3.520. Dintre cele 3.520 de locuri, 1.900 sunt fără plata taxelor de şcolarizare, dar cu bursă, iar restul sunt şi fără plata taxelor şcolare, şi fără bursă.
La masterat, numărul de locuri pentru cetăţenii moldoveni creşte de la 530 la 935, din care 505 sunt fără plata taxelor de şcolarizare, dar cu bursă, iar restul sunt şi fără plata taxelor şcolare, şi fără bursă.

În privinţa doctoratelor, numărul de locuri în sistemul românesc destinate cetăţenilor din Republica Moldova creşte de la 70 la 95, dintre care 75 sunt fără plata taxelor de şcolarizare, dar cu bursă, iar restul sunt şi fără plata taxelor şcolare, şi fără bursă.
Pentru finanţarea locurilor suplimentare pentru cetăţenii moldoveni Guvernul alocă peste 1,4 milioane de lei din Fondul de Rezervă, banii urmând să fie viraţi la bugetul Ministerului Educaţiei. Banii finanţează inclusiv extensiunile de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, se menţionează în noua HG.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata