Guvernul amână până în 2014 plata unor drepturi obţinute de bugetari în instanţă

Guvernul amână până în anul 2014 plata unor drepturi salariale obţinute de bugetari în instanţă, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în şedinţa de miercuri, 19 mai.

Astfel, drepturile obţinute prin titluri executorii până la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă se eşalonează pe perioada 2012-2014.

Potrivit ordonanţei de urgenţă, în anul 2012 se va plăti 34% din valoarea titlurilor executorii, iar în următorii doi ani câte 33%.

„Prin această decizie, Guvernul a amânat plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi salariale prevăzute în favoarea personalului bugetar. Potrivit ordonanţei 71/2009, aceste drepturi urmau să fie plătite eşalonat începând cu anul 2010, pentru hotărârile devenite executorii până la sfârşitul anului 2009, şi începând cu 2011 cele devenite executorii până la finalul acestui an”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Noul act normativ va afecta angajaţii din autorităţile şi instituţiile publice a căror finanţare se realizează integral din bugetul de stat, din bugetele locale, din bugetul asigurărilor sociale de stat, din bugetul fondurilor speciale, după caz.

De asemenea, noua OUG va eşalona plata drepturilor salariale obţinute în instanţă de angajaţii instituţiilor finanţate din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale sau integral din venituri proprii.

Cuantumul total al sumelor eşalonate la plată este de 2,163 de miliarde de lei, reprezentând 0,4% din produsul intern brut.

„În aceste condiţii, decizia Guvernului are scopul menţinerii echilibrelor bugetare şi respectarea angajamentelor interne şi internaţionale asumate de Guvern”, a precizat Ioana Muntean.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata